În 14 mai 2019, SNN S.A. - Sucursala CNE Cernavodă a depus la Ministerul Mediului notificarea privind intenţia de realizare a proiectului „Lucrări de construire a instalaţiei de detritiere apă grea”, proiect ce va fi amplasat în județul Constanța, oraș Cernavodă, Platforma CNE Cernavodă.
Proiectul reprezintă o extindere a activităţilor desfăşurate pe amplasamentul CNE Cernavodă şi este destinat construirii şi exploatării unei instalaţii de detritiere apă grea care va deservi unităţile nuclearoelectrice în funcţiune U1 şi U2.
Proiectul propus intră sub incidența Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, fiind încadrat în Anexa 2 pct. 13 a) "Orice modificări sau extinderi, altele decât cele prevăzute la pct. 22 din anexa 1, ale proiectelor prevăzute în anexa nr. 1 sau în prezenta anexă, deja autorizate, executate sau în curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului".
Proiectul propus intră sub incidența art. 28 din OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare, amplasamentul acestuia fiind situat în vecinătatea siturilor ROSPA0039 Dunăre Ostroave, ROSCI0022 Canaralele Dunării, ROSCI0412 Ivrinezu, ROSPA0012 Brațul Borcea, ROSPA0002 Allah Bair-Capidava, ROSPA0001 Aliman Adamclisi, ROSCI353 Peștera-Deleni, IUCN Locul fosilifer Cernavodă, IUCN Locul fosilifer Seimenii Mari, RAMSAR RORMS0014 Brașul Borcea și RAMSAR RORMS0017 Ostroavele Dunării-Bugeac-Iortma.
Proiectul propus intră sub incidenţa prevederilor art. 48 şi 54 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
În urma parcurgerii etapei de evaluare iniţială a notificării privind intenţia de realizare a proiectului, Ministerul Mediului a luat decizia declanșării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.
- Decizia etapei de evaluare inițială nr. 1 din 27.05.2019
- Memoriul de prezentare
- Anunț public
[07.08.2019]
În urma derulării etapei de încadrare din cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul „Lucrări de construire a instalaţiei de detritiere apă grea”, punem la dispoziţia publicului interesat Decizia etapei de încadrare.
DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE.pdf
[29.08.2019]
Ministerul Mediului anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului (EIA).
Anunț public privind decizia etapei de încadrare
În cazul în care, nu se primesc comentarii/observații justificate/propuneri ale publicului interesat la proiectul deciziei etapei de încadrare până la data de 07.09.2019, proiectul deciziei etapei de încadrare devine decizie finală.
În concordanţă cu prevederile articolului 3 al Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenţia Espoo), România a notificat Bulgaria, Ucraina și Moldova despre faptul că Societatea Naţională NuclearElectrica S.A. a depus solicitarea de emitere a Acordului de mediu pentru proiectul "Lucrări de construire a instalaţiei de detritiere apă grea" (CTRF).
Activitatea CTRF se înscrie în anexa nr.3 pct. 2 la Legea nr.22/2001 cu modificări și completări; proiectul este destinat Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă (CNE Cernavodă), activitate înscrisă în Anexa I pct. 2(b) la Legea 22/2001.
- Notificare în română
- Notification în engleză
- Memoriu de prezentare în română
- Presentation memoir în engleză
[14.09.2020]
În vederea parcurgerii etapei de definire a domeniului evaluării și de realizare a raportului privind impactul asupra mediului, în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a transmis Societății Naționale Nuclearelectrica SA, titularul proiectului, îndrumarul privind problemele de mediu care trebuie analizate în raportul privind impactul asupra mediului (RIM).
Publicul interesat poate depune propuneri în ceea ce priveşte conţinutul raportului privind impactul asupra mediului la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, bd. Libertății nr. 12, sector 5, în zilele de luni - joi, între orele 0830-1700, vineri între orele 0830-1430.
De asemenea, comentariile/observaţiile/propunerile publicului interesat se pot înainta și pe adresa de email: liliana.jaravete@mmediu.ro.
[01.04.2022]
În vederea continuării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul ”Lucrări de construire a instalației de detritiere apă grea", respectiv parcurgerea etapei de analiză a calității raportului privind impactul asupra mediului, în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a primit de la Societatea Națională Nuclearelectrica SA, titularul proiectului, Raportul privind impactul asupra mediului (RIM) și Raportul de Securitate (RS).
- Raportul privind impactul asupra mediului (RIM) – în limba română;
- Raportul de Securitate (RS) – în limba română;
- Anexele Raportului de Securitate (RS) – în limba română
Publicul interesat poate transmite comentarii/opinii/observații în ceea ce priveşte conţinutul Raportului privind impactul asupra mediului și a Raportului de Securitate la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, bd. Libertății nr. 12, sector 5, în zilele de luni - joi, între orele 08:30-17:00, vineri între orele 08:30-14:30, precum și pe adresa de email: liliana.jaravete@mmediu.ro, până la organizarea dezbaterii publice.
Dezbaterea publică va fi organizată după expirarea termenului de primire a observațiilor de la partea bulgară și partea ucraineană în cadrul consultărilor transfrontieră.
Detalii cu privire la dezbaterea publică vor fi publicate cu cel puțin 30 de zile înainte de data de desfășurare a acesteia.