Ministrul Mircea Fechet a participat la 30 octombrie la acțiunea de plantare de puieți, de la Dărmănești, județul Bacău

Data publicarii : 09 Nov 2023

Cu această ocazie, demnitarul a susținut o sesiune de declarații de presă. „Ne aflăm astăzi la Dărmănești, în pădurea Plopu, unde urmează să plantăm peste 10.000 de puieți, pe o suprafață puțin mai mare de 2 ha.

Facem acest lucru în contextul în care procesul de regenerare naturală a pădurii a fost început în urmă cu 20 ani iar acum am ajuns la realizarea ultimei etape, și anume aceea de completare a golurilor în care puieții nu s-au putut instala pe cale naturală. Iar când vorbim despre natură, primul lucru la care aș dori să mă refer este legat de schimbările climatice. Pentru că nu doar oamenii suferă din cauza schimbărilor climatice, ci și pădurea, care este aliatul nostru la atenuarea impactului schimbărilor climatice.

O specie afectată de noile temperaturi și de noile fenomene meteo extreme este și specia gorun; poate și din acest motiv, astăzi, peste 60 % din puieții pe care îi vom planta sunt goruni.

Mai devreme am vizitat o pepinieră a Direcției Silvice Bacău, din comuna Dofteana, și spun acestea pentru că nu este suficient să ne propunem să împădurim, să extindem fondul forestier național. Trebuie să și avem cu ce să facem acest lucru, ne interesază și numărul și calitatea puieților. 

Din PNRR, finanțăm cu 246 de milioane de lei pentru înființarea de noi pepiniere și pentru modernizarea celor existente. Vom avea aproximativ 120 de astfel de investiții pe întreg teritoriul României și vestea bună este că avem cereri de finanțare depuse cu 40% peste fondurile disponibile, astfel că trebuie să facem o selecție riguroasă. Cu alte cuvinte, am fost mai ambițioși decât ne-am propus inițial.  Și vom avea, în plus, în fiecare an, peste 24 de milioane de puieți.

Prin PNRR înființăm noi suprafețe de pădure și pentru fiecare hectar de pădure nou înființată, fie că vorbim despre perdele forestiere, fie că vorbim de trupuri de pădure (pot fi chiar și de jumătate de hectar, ca suprafață) pentru 20 de ani, prin Fondul de Mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va plăti proprietarilor de pădure 456 de euro pentru fiecare hectar, în fiecare an, ca primă de sechestrare de carbon; plătim și costurile înființării culturii, plătim și întreținerea culturilor pentru primii trei ani, patru ani, șase ani, în funcție de specia de arbori ce urmează a fi plantată. Îmi doresc ca o suprafață cât mai mare din cele  7. 200 de hectare deja înscrise în registrul electronic al ministerului să fie plantate până în 2026, când închidem PNRR”,  a subliniat ministrul Mircea Fechet.

De asemenea, în 2023, programul lucrărilor de regenerare a pădurilor în fond forestier proprietate publică a statului, prin Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, prevede regenerarea a 13.076 de hectare, din care 8.893 hectare sunt regenerări naturale și 4.183 de hectare, regenerări artificiale.