Vizita ministrului Mircea Fechet la Cernobîl

Data publicarii : 22 Feb 2024

Aflați în vizită de lucru în Ucraina, ministrul Mircea Fechet și secretarul de stat Ionut Sorin Banciu, alături de ministrul ucrainean al mediului, Ruslan Strilets, și de ministrul mediului din Republica Moldova, Iordanca-Rodica Ivanov, au vizitat, la data de 1 februarie, locul accidentului nuclear de la Cernobîl. Tragedia produsă în această zonă, în urmă cu 38 de ani, ne reamintește de vulnerabilitatea mediului și de impactul semnificativ al deciziilor noastre asupra sa.

„Cernobîl rămâne o cicatrice în peisajul nostru colectiv, o amintire puternică a consecințelor pe care le poate avea neglijența față de mediu. Chiar și astăzi, riscurile persistă. Este important să conștientizăm aceste amenințări și să sprijinim autoritățile ucrainene pentru a întreprinde măsuri eficiente de gestionare a acestor riscuri și de menținere a zonei în parametri optimi.

În lumina conflictului nejustificat inițiat de Rusia, trebuie să ne gândim la cum acest război poate afecta și mai mult regiunea Cernobîl. Solidaritatea noastră este esențială pentru a proteja mediul și populația afectată", a declarat ministrul Mircea Fechet.

Pe parcursul deplasării în zona de excludere, delegația a vizitat rămășițele Radarului Duga, cea mai puternică instalație radar sovietică din timpul Războiului Rece, ruinele orașului Pripeat și sarcofagul care izolează Reactorul 4 al centralei de la Cernobil.

„Suntem convinși că am învățat din greșelile trecutului. Astăzi, energia nucleară este gestionată cu precauție, cu tehnologii avansate și cu o atenție sporită la impactul asupra mediului. Continuăm să evoluăm și să punem în aplicare cele mai bune practici pentru a asigura siguranța energetică", a precizat, la rândul său, secretarul de stat Ionuț-Sorin Banciu.

Prin Rețeaua Națională de Monitorizare a Radioactivității Mediului, gestionată de Agenția Națională pentru Protecția Mediului - ANPM, România monitorizează continuu radioactivitatea și este pregătită să acționeze eficient. Prin eforturile noastre constante de monitorizare și pregătire, dar și prin colaborarea cu partenerii din Ucraina și celelalte state europene, ne asigurăm că suntem în stare să facem față oricăror situații neprevăzute și să protejăm mediul înconjurător și comunitățile noastre.