Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP, ca urmare a avertizărilor hidro-meteo

Data publicarii : 05 Jul 2023

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP, ca urmare a avertizărilor hidro-meteo

București, 5 iulie 2023  

 

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a convocat, în această dimineață, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP.

Ședința extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN și COD PORTOCALIU transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), dar și a prognozelor hidrologice realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Deoarece prognozele arată că pot apărea probleme în următoarele ore în ceea ce privește riscul la inundații am decis convocarea acestei sedințe extraordinare. Solicit echipelor noastre de la „Apele Române” să monitorizeze în permanență evoluția debitelor și să asigure exploatarea în siguranță a lucrărilor hidrotehnice din administrare dar, în primul rând, să fie pregătite să acționeze în teren oriunde situația o impune. De asemenea, populația trebuie să fie avertizată privind pericolul, să nu încerce să traverseze cursurile de apă, în special cele din zonele neamenajate, aflate sub coduri hidrologice. Este necesară, de asemenea, o bună comunicare cu autoritățile locale și cu echipele Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență, astfel încât, împreună, să putem să diminuăm, pe cât este posibil, efectele inundațiilor”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Reprezentanții ANAR au comunicat că, pentru perioada la care fac referire avertizările, sunt pregatite de intervenție rapidă, acolo unde este nevoie, peste 600 de persoane și 200 de utilaje. ANAR împreună cu Hidroelectrica vor dispune măsurile de atenuare a viiturilor în acumulările din administrare în conformitate cu regulamentele de exploatare.

Reamintim că, în această dimineață, meteorologii au emis o AVERTIZARE METEOROLOGICĂ de COD GALBEN, valabilă pentru intervalul 5 iulie, ora 12.00 – 6 iulie, ora 02.00. În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, jumătatea de nord a Moldovei, nord-vestul Munteniei, precum și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și, izolat, peste 40 l/mp.

De menționat este faptul că în următoarele zile fenomene specifice instabilității atmosferice vor fi în majoritatea zonelor țării.

AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ de COD PORTOCALIU este valabilă astăzi, de la ora 14.00 până la ora 23.00. În zona de munte, sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei și a Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni, iar în intervale scurte de timp (1-3 ore), sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și, izolat, peste 50...70 l/mp.

De asemenea, specialiștii I.N.H.G.A au emis o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ  de COD GALBEN pentru intervalul 05.07.2023, ora 12:00 – 06.07.2023, ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş, Someşul Mare, Someşul Mic, Someş, Crasna, Crişul Repede, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Dolj, Mehedinţi şi Caraş Severin), Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Putna, Jijia și Prut.

AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ  de COD PORTOCALIU este valabilă pentru intervalul 05.07.2023, ora 14:00 – 06.07.2023, ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mic, Crişul Alb, Arieş, Mureş, Bega, Timiş, Pogăniş, Caraş, Nera, Jiu, Gilort, Motru, Râul Negru, Olt, Olteţ, Ialomiţa, Prahova, Suceava, Moldova, Bistriţa și Putna.

Avertizarea Hidrologică vizează, în principal, fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Cluj, Alba, Hunedoara, Caraş Severin, Gorj, Vâlcea, Dâmboviţa, Prahova şi Suceava.