Ședinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă al MMAP, ca urmare a avertizărilor hidro-meteo

Data publicarii : 19 Jun 2023

COMUNICAT DE PRESĂ                                                                            București, 16 iunie 2023  

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea FECHET, a convocat, în această dimineață, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul M.M.A.P. Ședința extraordinară a C.M.S.U a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN, COD PORTOCALIU și COD ROȘU transmise de Administrația Națională de Meteorologie (A.N.M) dar și a avertizării hidrologice realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A).

„Solicit mobilizare la capacitate maximă, astfel încât să nu existe victime din cauza inundațiilor. Am fost informat că avem deja o centralizare a personalului și a utilajelor pregătite să intervină în teren, astfel încât să reușim să diminuăm efectele. Deși echipele de lucru sunt mobilizate și se lucrează la îndepărtarea efectelor inundațiilor, precipitațiile continuă în zonele care sunt deja afectate. Tocmai de aceea solicit ANAR să se asigure că toate structurile teritoriale aflate în afara avertizărilor sunt capabile să ofere sprijin celor care deja lucrează la capacitate maximă. Trebuie să existe o monitorizare continuă și rămânem în dialog permanent”, a subliniat ministrul Mircea FECHET.

De asemenea, secretarul de stat pentru Ape, Adriana PETCU, a solicitat echipelor de intervenție ale ANAR să rămână mobilizate, precizând că „fenomenele de intensitate maximă se produc în ariile în care sunt valabile avertizări de Cod Roșu sau Cod Portocaliu de cel puțin două saptămâni, și atunci există un risc crescut de producere a viiturilor deoarece gradul de absorbție al solului e mult mai scăzut”.

Potrivit meteorologilor, AVERTIZAREA METEO de COD GALBEN, valabilă pentru intervalul 16 iunie, ora 10.00 – 17 iunie, ora 12.00, vizează fenomene de instabilitate atmosferică.

În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în Crișana, nordul Banatului, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei și estul Olteniei. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi, pentru scurte intervale de timp, și în restul teritoriului.

CODUL PORTOCALIU pentru intervalul 16 iunie, ora 10.00 – 17 iunie, ora 12.00, vizează fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate de apă. În jumătatea de vest a Olteniei, sudul Banatului, zona Carpaților Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

COD ROȘU este valabil în perioada 16 iunie, ora 12.00 – 17 iunie, ora 12.00. În județele Mehedinți, Caraș-Severin și zona de munte a județelor Gorj și Hunedoara, vor fi averse torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50...70 l/mp și izolat vor depăși 80 l/mp.

De asemenea, specialiștii I.N.H.G.A au emis:

AVERTIZARE HIDROLOGICĂ  de COD GALBEN pentru intervalul 16.06.2023, ora 12:00 – 18.06.2023, ora 12:00, pe râurile din bazinele  hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş, Tur, Someşul Mare, Someşul Mic, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Niraj, Arieş, Târnava Mică, Bega Veche, Bega, Timiş, Pogăniş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre –afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Dolj, Mehedinţi şi Caraş Severin), Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Suceava, Moldova și Bistriţa.

AVERTIZARE HIDROLOGICĂ de COD PORTOCALIU este valabilă pentru intervalul 16.06.2023 ora, 12:00 – 17.06.2023, ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mare, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Mureş, Bega, Timiş, Pogăniş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre –afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Dolj, Mehedinţi şi Caraş Severin), Desnăţui, Jiu, Olteţ, Olt, Suceava, Moldova și Bistriţa.

AVERTIZARE HIDROLOGICĂ de COD ROŞU este valabilă în intervalul 16.06.2023, ora 14:00 – 17.06.2023, ora 14:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş, Pogăniş, Bârzava, Nera, Cerna, Dunăre - confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Dolj, Mehedinţi şi Caraş Severin), Desnăţui, Jiul de Vest, Jiu.

 

DIRECȚIA COMUNICARE