Recepția lucrărilor pentru Lotul 4 - Agigea și Lotul 5 – Eforie, din cadrul proiectului de reducere a eroziunii costiere și extinderea plajelor din sudul litoralului românesc

Data publicarii : 22 Feb 2024

Ministrul Mircea Fechet s-a aflat, la data de 21 februarie, în vizită de lucru în județul Constanța.

Cu această ocazie a participat la recepția lucrărilor pentru Lotul 4 - Agigea și Lotul 5 – Eforie, din cadrul proiectului de reducere a eroziunii costiere și extinderea plajelor din sudul litoralului românesc, unde a fost întâmpinat de prefectul Silviu Coșa și șeful ABADL, Hristu Uzun.

„La Eforie, discutăm de o plajă care în anii trecuți nici nu a existat, marea ajungea până la dig. Astăzi, putem spune că 23 de hectare vor fi date în folosință, asta înseamnă nu doar beneficii de mediu, dar și un mare beneficiu pentru activitatea economică și turistică a județului Constanța și a localității Eforie. Nu doar am restaurat niște habitate marine, dar atât la Eforie, cât și la Agigea, unde voi merge la recepția altor lucrări de refacere a plajelor, lucrurile avansează așa cum trebuie. După această parte mai grea de refacere a plajelor, urmează să fie date în folosință, închiriate și cetățenii să se bucure de acestea. Eu cred că termenul de închiriere a plajelor trebuie să aibă o strânsă legatură cu amortizarea cheltuielilor investite. Licitațiile vor avea loc de îndată ce va fi gata documentația cadastrală”, a declarat Mircea Fechet.

Proiectul „Reducerea eroziunii costiere faza ii (2014-2020)" are o valoare totală de 3.805.641.721,67 lei, din care 2.722.170.915,77 lei reprezintă finanțare europeană nerambursabilă prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020. Restul de 15% este cofinanțat de la bugetul de stat.

Scopul proiectului este să asigure adaptarea la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscului prin protecția la eroziune a liniei țărmului, revigorarea ecosistemului marin; dezvoltarea unor specii pierdute în timp din ecosistem, protejarea biodiversității marine și a zonei litorale, dezvoltarea durabilă a întregului litoral românesc.