Ploiești – a cincea Conferință Regională de promovare a Campaniei Naționale ”Reciclăm în România”

Data publicarii : 09 Aug 2023

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ploiești, 9 august 2023

 

Ref.: Ploiești – a cincea Conferință Regională de promovare a Campaniei Naționale ”Reciclăm în România”

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat astăzi la Ploiești, la cea de-a cincea conferință regională de promovare a Campaniei Naționale „Reciclăm în România”

La eveniment au mai participat Dumitru Tudone, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova și Mircea Roșca, deputat în Parlamentul României, reprezentanți ai autorităților locale, ai instituțiilor subordonate ale MMAP, experți în problemele de mediu și în domeniul reciclării deșeurilor din Regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia.

Conferința moderată de Mihai Drăgan - director Direcția Comunicare MMAP, a avut ca speakeri parteneri de cheie în demersul nostru de a promova o politică de prevenire a generării deșeurilor și de integrare a unor măsuri eficiente de gestionare a acestora, precum: Raul Pop - manager programe Asociația ECOTECA, Dragoș Călugăru - director general Asociația ECOTIC, Anca Marinescu - Corporate Affairs&Public Relations Manager RetuRO SGR, Petrișor Negoiță, Head of Sales divizia PET Green Group și Ionuț Georgescu - fondator FEPRA.

"Ne aflăm la a cincea conferință a campaniei ”Reciclăm în România”, în Regiunea Sud-Muntenia, în Prahova, al treilea cel mai populat județ din România, unul dintre cele mai industrializate și urbanizate județe ale țării, cu două municipii și alte 12 orașe. O zonă cu multe provocări în ceea ce privește calitatea aerului și problemele de mediu, provocări datorate în special faptului că este în topul județelor cu o industrie puternică, industria de prelucrare a petrolului.

Atunci când discutăm despre reciclare, despre colectare separată, despre managementul deșeurilor, fie că ne aflăm în județul Prahova, la Bacău sau la București, unde producem un milion de tone de deșeuri pe an, constatăm că încă există lucruri pe care le putem îmbunătăți. Pentru anul 2035 ne-am asumat că trebuie să deviem de la groapă, de la depozitare, 90% din cantitatea de deșeuri depozitată, iar la momentul actual, uitându-mă la cantitățile de deșeuri din depozite, constat că nu stăm bine deloc. 

E vremea schimbării de mentalitate. Gunoiul este o resursă valoroasă. A venit vremea să înțelegem că, pe lângă prevenirea și reciclarea deșeurilor, un pilon important al gestionării acestora este conștientizarea faptului că gunoiul reprezintă o resursă valoroasă. Folosind tehnologii moderne, putem și avem datoria să recuperăm energia regenerabilă din deșeurile nepericuloase colectate.

Educarea copiilor este un pas foarte important pentru noi. În urma discuțiilor cu doamna Ligia Deca, ministrul educației, am stabilit că vom investi 100 de milioane de lei pentru acțiuni de conștientizare în școli care se vor derula în cadrul Săptămânii Verzi, în speranța că aceștia vor transmite părinților, bunicilor, prietenilor, informațiile pe care le primesc cu privire la protejarea mediului și, implicit, la protejarea vieții oamenilor.

Campania ”Reciclăm în România” a venit ca o reacție firească la sondajele care au evidențiat faptul că problema comunicării cu cetățenii este esențială. Oamenii au nevoie de informație pentru a înțelege cum să realizeze o colectare separată eficientă, pentru a conștientiza că reciclarea, atunci când este realizată corect, reprezintă o modalitate ușoară de a elimina materialele care altfel ar ajunge în gropi de gunoi, habitate și alte spații unde rezistă multă vreme dăunând mediului. Este nevoie un efort comun și sunt sigur că împreună putem face diferența!” - a precizat  Mircea Fechet.

***

”Reciclăm în România” este prima campanie națională de acest tip dezvoltată de MMAP în parteneriat cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și care are drept scop creșterea gradului de informare și conștientizare a importanței colectării separate. Campania de comunicare este una integrată, difuzată la cele mai urmărite televiziuni și radiouri și cu o componentă consistentă de comunicare online și în social media, bazată pe comunicarea de spoturi educative și amuzante despre colectarea separată, care au ca țintă inclusiv copiii, adolescenții și tinerii.

Campania urmărește să determine o creștere a gradului de conștientizare cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor în gospodării, dar un alt segment de public cheie sunt chiar primăriile și autoritățile locale care au în directă subordine serviciile de salubritate și, prin urmare, trebuie să implementeze efectiv creșterea gradului de colectare separată și reciclare.

Pentru mai multe detalii accesați: https://reciclaminromania.ro/ sau paginile de social media ale proiectului.