O nouă arie protejată, la Târgu Mureș

Data publicarii : 25 May 2021

După Parcul Natural Văcărești, a doua arie protejată urbană din România prinde contur la Târgu Mureș.

Aflat în vizită de lucru în județ, ministrul Tánczos Barna a vizitat, la data de 14 mai 2021, zona din perimetrul fostei fabrici de cărămidă a orașului, care are potențial să devină arie protejată.

„Natura nu încetează să ne surprindă. Indiferent câte greșeli facem noi, oamenii, ea se încăpățânează să renască, să își reintre în drepturi. Am văzut astăzi un astfel de exemplu la Târgu Mureș, unde o veche fabrică de cărămidă abandonată a fost revendicată de natură și îi felicit pe reprezentanții administrației locale pentru că au văzut oportunitatea din acest proces. Autoritățile publice locale vor trebui să facă ecologizare, vor rezolva problemele sociale din zonă și printr-un plan de management adecvat, vom crea o oază în mijlocul orașului. Mă bucur să constat că avem din ce în ce mai multe comunități locale, care realizează beneficiile pe care o astfel de zonă le poate aduce și îi asigur că vom fi alături de ei la fiecare pas. Ne-am propus să creăm o adevărată rețea de arii naturale urbane în România, plecând de la modelul Parcului Natural Văcărești din Capitală, lucrăm alături de specialiști și societatea civilă la un plan pe care îl vom prezenta public în curând", a spus ministrul Barna Tánczos.

Prezent alături de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, primarul Soós Zoltán a anunțat că va propune Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care să solicite preluarea suprafeței de 22 hectare în patrimoniul municipalității, în vederea pregătirii pașilor pentru declararea statutului de arie naturală protejată.