Ministrul Mircea Fechet la Consiliul de Mediu din Luxemburg

Data publicarii : 18 Oct 2023

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat, la data de 16 octombrie 2023, la Luxemburg, la prima reuniune formală a Consiliului de Mediu, organizată de Președinția spaniolă a Consiliului UE.

Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte precum: Directiva privind epurarea apelor uzate urbane; Regulamentul referitor la modificarea și completarea Regulamentului (UE) 2019/1242 privind standardele referitoare la emisiile de CO2 provenite de la vehiculele grele noi.

De asemenea, au fost prezentate concluzii privind pregătirile pentru cea de a 28-a Conferință a părților (COP 28) la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC), care va avea loc în Dubai, în perioada, 30 noiembrie-12 decembrie 2023.

În intervenția sa pe tema Directivei privind epurarea apelor uzate urbane, demnitarul român a subliniat eforturile pe care România le-a depus în ultimii 15 ani pentru implementarea acestei directive: „Implementarea noilor obligații impuse de reformarea directivei va impune eforturi financiare importante atât pentru autoritățile naționale și locale, cât și pentru populație. În acest sens, considerăm și ne așteptăm să continue sprijinul în ceea ce privește finanțarea infrastructurii de apă și canalizare în viitoarele perioade de programare. Totodată, România susține aplicarea responsabilității extinse a producătorilor și considerăm necesar ca reglementarea modului în care se va face aplicarea acestui principiu să fie stabilită într-o manieră care să asigure o abordare unitară în toate Statele Membre”. 

Pe tema Regulamentului (UE) 2019/1242 privind standardele referitoare la emisiile de CO2 provenite de la vehiculele grele noi, ministrul român al mediului, apelor și pădurilor a declarat: „Prin stabilirea și adoptarea unor standarde de emisii de CO2 ambițioase și accelerarea introducerii și creșterea ponderii vehiculelor cu emisii-zero în parcul european de vehicule grele, se va asigura și consolida inovarea și competitivitatea acestui sector. În același timp, va contribui la îndeplinirea obiectivului UE 2050 de neutralitate climatică. Așa cum am precizat și la dezbaterea din iunie 2023,  considerăm că obiectivele ambițioase pentru autobuzele urbane vor sprijini eforturile de îmbunătățire a calității aerului, în special în marile centre urbane”.