Ministrul mediului, Mircea Fechet, a participat la Consiliul de Mediu, la Bruxelles

Data publicarii : 16 Jan 2024

Comunicat de presă                                                                                     București, 16 ianuarie 2024

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat la Consiliul de Mediu, la Bruxelles, organizat de Președinția belgiană a Consiliului UE. Consiliul a reunit miniștrii mediului din Uniunea Europeană și a avut loc în perioada 15-16 ianuarie 2024.

Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte precum: adaptare și reziliență, tranziția justă, economia circulară.

În intervenția sa pe tema adaptării la schimbările climatice, demnitarul român a salutat raportul      Evaluării Europene a Riscurilor Climatice (EUCRA), care subliniază efectele devastatoare ale schimbărilor climatice: „Implementarea consecventă a acestor documente și alinierea lor la alte politici și strategii care vizează aspecte fundamentale pentru dezvoltarea durabilă a României, sunt condiții esențiale pentru adaptarea societății noastre la schimbările climatice și pentru atenuarea impactului acestora pe termen mediu și lung. Astfel, politicile, analizele, rapoartele și documentele specifice ale UE sunt elemente extrem de importante care ne ajută, atât în ceea ce privește elaborarea și revizuirea politicilor naționale în domeniul climei, cât și în ceea ce privește asigurarea punerii în aplicare și monitorizării corespunzătoare a acestora. Totodată, un efort coordonat, unificat este esențial pentru depășirea acestei provocări generaționale și este o responsabilitate pe care o împărtășim cu toții”. 

Legat de tranziția justă, ministrul român al mediului, apelor și pădurilor a declarat: „Considerăm că o tranziție justă ar trebui să fie o prioritate politică cheie a UE în anii următori, cu o abordare holistică, bazată pe principiile dezvoltării durabile, promovarea neutralității, economia ecologică și circulară, asigurându-se că beneficiile tranziției verzi sunt împărțite în mod echitabil, în conformitate cu principiul de bază al Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, care nu lasă pe nimeni în urmă”.

Cea de-a doua zi a Consiliului de Mediu s-a concentrat pe dezbateri legate de economia circulară. „România s-a aliniat eforturilor UE de promovare a circularităţii în economie, adoptând în 2023 Planul de Acţiune pentru Economia Circulară, document care însoţeşte Strategia Naţională privind Economia Circulară. Măsurile incluse în plan vor permite îndeplinirea angajamentelor climatice și a altor obiective de dezvoltare durabilă, contribuind în același timp la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă”, a precizat ministrul român al mediului, apelor și pădurilor.

În marja Consiliului Informal de Mediu, ministrul Mircea Fechet a avut, în prima zi a Consiliului, două întâlniri bilaterale cu Slovacia, respectiv Ungaria. 

În cadrul reuniunii cu ministrul slovac al mediului, Tomáš Taraba, s-a discutat despre Adaptarea statutului de protecție a ursului, la nivelul Uniunii Europene. Demnitarul român a subliniat că în 2018 a fost aprobat un Plan național de acțiune al României pentru conservarea populației de urs brun: „România a luat toate măsurile pentru a menține o populație viguroasă de carnivore mari, inclusiv urși, protejând în același timp activitățile umane în cadrul micilor comunități agricole și de vânătoare care se suprapun cu habitatele naturale ale marilor carnivore. Totodată, România a încercat să obțină sprijinul statelor membre UE și nu doar pentru relocarea unui număr de urși, dar nu s-a obținut niciun rezultat”.

În acest moment, se dezvoltă proiectul „Implementarea Planului Național de Acțiune pentru conservarea ursului brun în România”, finanțat prin LIOP.

De asemenea, în cadrul întâlnirii cu Anikó Raisz, Secretarul de Stat ungar pentru afaceri de mediu și economie circular, ministrul Mircea Fechet a adăugat: „Președinția dumneavoastră va avea loc într-un moment în care instituțiile europene vor stabili o nouă compoziție și o nouă arhitectură și noi priorități și direcții pentru viitorul nostru. Din acest motiv, cooperarea tuturor statelor membre ale UE este necesară și aș dori să vă asigur că suntem deschiși dialogului și stabilirii, prin consens, a poziției UE, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional, din punct de vedere al protecției mediului și al schimbărilor climatice”.

Direcția Comunicare