Ministrul mediului, Mircea Fechet, a participat la Consiliul de Mediu, în Luxemburg

Data publicarii : 18 Oct 2023

COMUNICAT DE PRESĂ                                                                               București, 17 octombrie 2023

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat ieri, în Luxemburg, la prima reuniune formală a Consiliului de Mediu, organizată de către Președinția spaniolă a Consiliului UE.

Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte precum: Directiva privind epurarea apelor uzate urbane, Regulamentul referitor la modificarea și completarea Regulamentului (UE) 2019/1242 privind standardele referitoare la emisiile de CO2 provenite de la vehiculele grele noi. De asemenea, au fost prezentate concluzii privind pregătirile pentru cea de a 28-a Conferință a părților (COP 28) la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC), care va avea loc în Dubai, în perioada, 30 noiembrie-12 decembrie 2023.

În intervenția sa pe tema Directivei privind epurarea apelor uzate urbane, demnitarul român a subliniat eforturile pe care România le-a depus în ultimii 15 ani pentru implementarea acestei directive: „Implementarea noilor obligații impuse de reformarea directivei va impune eforturi financiare importante atât pentru autoritățile naționale și locale, cât și pentru populație. În acest sens, considerăm și ne așteptăm să continue sprijinul în ceea ce privește finanțarea infrastructurii de apă și canalizare în viitoarele perioade de programare. Totodată, România susține aplicarea responsabilității extinse a producătorilor și considerăm necesar ca reglementarea modului în care se va face aplicarea acestui principiu să fie stabilită de o manieră care să asigure o abordare unitară în toate Statele Membre”. 

Pe tema Regulamentului (UE) 2019/1242 privind standardele referitoare la emisiile de CO2 provenite de la vehiculele grele noi, ministrul român al mediului, apelor și pădurilor a declarat: Prin stabilirea și adoptarea unor standarde de emisii de CO2 ambițioase și accelerarea introducerii și creșterea ponderii vehiculelor cu emisii-zero în parcul european de vehicule grele, se va asigura și consolida inovarea și competitivitatea acestui sector. În același timp, va contribui la îndeplinirea obiectivului UE 2050 de neutralitate climatică. Așa cum am precizat și la dezbaterea din iunie 2023,  considerăm că obiectivele ambițioase pentru autobuzele urbane vor sprijini eforturile de îmbunătățire a calității aerului, în special în marile centre urbane”.

De asemenea, demnitarul și-a exprimat îngrijorarea prind  suportabilitatea achiziționării acestor autobuze cu emisii zero de în cazul comunităților mici, al căror buget nu permite achiziționarea facilă a acestor autobuze cu emisii-zero și realizarea unei infrastructuri adecvate de încărcare.  

În cadrul prânzului de lucru având ca subiect necierile internaționale privind poluarea cu plastic, Mircea Fechet a declarat că România s-a alăturat Coaliției de înaltă ambiție pentru a pune capăt poluării cu plastic și a confirmat angajamentul pentru un instrument legal obligatoriu pentru a pune capăt acestei poluări și pentru a stabili o țintă globală care să poată consolida tranziția către un consum durabil și reducerea producției de plastic.

„România sprijină acțiunile UE, atât intern, cât și extern, prin promovarea obiectivelor majore susținute în politicile europene și în documentele strategice privind poluarea mediului nostru terestru sau acvatic cu plastic.În acest sens, trebuie să ne concentrăm atenția asupra produselor din plastic problematice pentru a propune eliminarea acestora, restricționat sau înlocuit cu alternative sigure pentru mediul și sănătatea populației. Totodată, mobilizarea resurselor financiare pentru combaterea poluării plastice este esențială pentru realizarea unui acord ambițios”, a precizat ministrul Mircea Fechet.

În ceea ce privește concluziile privind pregătirile pentru cea de a 28-a Conferință a părților (COP 28) la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC), ministrul român al mediului, apelor și pădurilor a punctat: COP 28 va fi o oportunitate importantă pentru consolidarea și intensificarea angajamentelor globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, mobilizarea resurselor financiare necesare pentru implementarea acțiunilor climatice, dezvoltarea și implementarea măsurilor de adaptare, precum și construirea infrastructurii rezistente la schimbările climatice. Evaluarea și revizuirea progresului global în atingerea obiectivelor climatice stabilite în cadrul Acordului de la Paris ne va permite să evaluăm eficacitatea măsurilor și politicilor implementate de către statele participante și să identificăm provocările pentru a intensifica eforturile și a atinge obiectivele climatice”.

Următoarea reuniune a Consiliului de Mediu va fi organizată de Președinția spaniolă a Consiliului UE la Bruxelles, în data de 18 decembrie 2023. 

Direcția Comunicare