COMUNICAT DE PRESĂ Ref: Conferința de lansare a proiectului Restore4Life - Restoration of wetland complexes as life supporting systems in the Danube Basin/ Restaurarea complexelor de zone umede ca sisteme de susținere a vieții în Bazinul Dunării

Data publicarii : 24 Oct 2023

În perioada 13-15 septembrie 2023, a avut loc la hotel Novotel, București, Conferința de lansare a proiectului Restore4life - Restoration of wetland complexes as life supporting systems in the Danube Basin/ Restaurarea complexelor de zone umede ca sisteme de susținere a vieții în Bazinul Dunării. Proiectul face parte din Misiunea UE: Restabiliți Oceanul și Apele noastre, care își propune să protejeze și să restabilească sănătatea oceanului și a apelor noastre prin cercetare și inovare, implicarea cetățenilor și investiții în ,,economia albastră’’.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 48 de luni și este condus de Universitatea din București. Consorțiul este format din 31 de organizații, inclusiv 5 autorități locale și naționale, 21 de instituții academice și de cercetare, 3 ONG-uri și 2 IMM-uri. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor face parte din acest consorțiu.

În timpul întâlnirii, reprezentanții consorțiului au participat la ateliere informative, au discutat despre valorile societale ale refacerii zonelor umede, au aflat mai multe despre siturile de implementare și monitorizare, și au avut loc discuții despre activitățile viitoare.

Partenerii din cadrul proiectului au vizitat și Parcul Național Comana, aflat în partea de sud a României, între București și Giurgiu. Parcul a fost înființat în vederea delimitării și protejării a două arii de importanță floristică deosebită, respectiv Rezervatia Științifică de ghimpe (Ruscus aculeatus) și Rezervația Științifică de bujor (Paeonia peregrina).

Acestor două rezervații li s-a adăugat, începând din anul 2004, Balta Comana, ca rezervație naturală și zona de protecție avifaunistică. Zona este în prezent recunoscută ca zonă umedă de interes internațional și a fost intens studiată. Parcul este un punct de întâlnire pentru multe râuri, care se varsă în Dunăre.

La evenimentul de lansare din data de 13 septembrie 2023, au participat domnul Marian Preda, prof. dr. și  Rector al  Universității din București, domnul Dragoș Balaican de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare (DDNI) Delta Dunării, reprezentând Proiectul EcoDaLLi,  și domnul Daniele De Bernardi, Ofițer de Proiect de la CINEA.

Mai multe detalii despre proiectul Restore4Life pot fi accesate la următorul link: https://restore4life.eu/bucharest-welcomes-restore4life-consortium-for-kick-off-meeting/