Brașov – a șasea Conferință Regională de promovare a Campaniei Naționale ”Reciclăm în România”

Data publicarii : 11 Aug 2023

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Brașov,11 august 2023

 

Ref.: Brașov – a șasea Conferință Regională de promovare a Campaniei Naționale ”Reciclăm în România”

 

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat astăzi, la Brașov, la cea de-a șasea conferință regională de promovare a Campaniei Naționale „Reciclăm în România”

La eveniment au mai participat Ionuț-Sorin Banciu, secretar de stat în MMAP, Șerban Todorică-Constantin - președintele Consilului Județean Brașov, Mihai Cătălin Văsii - prefectul Județului Brașov, reprezentanți ai autorităților locale, ai instituțiilor subordonate ale MMAP, experți în problemele de mediu și în domeniul reciclării deșeurilor din Regiunea de dezvoltare Centru.

Conferința, moderată de Mihai Drăgan - director Direcția Comunicare MMAP, a avut ca speakeri parteneri importanți care ne-au fost alături în acest efort de a promova o politică de prevenire a generării deșeurilor și de integrare a unor măsuri eficiente de gestionare a acestora, precum: Raul Pop - manager programe Asociația ECOTECA, Valentin Negoiță - președinte Asociația ECOTIC, Anca Marinescu - Corporate Affairs&Public Relations Manager RetuRO SGR, Petrișor Negoiță - Head of Sales divizia PET Green Group și Geanin Șerban – președinte OIREP Ambalaje.

"Organizăm azi, a șasea conferință a campaniei ”Reciclăm în România”, în Regiunea de dezvoltare Centru, în județul Brașov, unul din cele mai mari județe, care ocupă 2/3 din suprafața țării, un județ cu o economie complexă, cu un puternic caracter industrial, o zonă cu un specific aparte în ceea ce privește problemele de mediu.

În ultimii 30 de ani, comunitățile noastre au evoluat semnificativ, există un progres formidabil și ne-am fi așteptat să constatăm că progresul vine la pachet cu un aer mai curat, cu o colectare mai eficientă a deșeurilor, pentru că degeaba ai infrastructură, asemănătoare cu vestul Europei, dacă atunci când te uiți la cifre, constați că nu sunt acolo unde te-ai fi așteptat.

Trag un semnal de alarmă către autoritățile locale să nu uite că sănătatea populației, calitatea aerului, modul în care gestionăm deșeurile ar trebui să fie prioritare. Conștientizarea populației este doar o mică piesă din acest mare puzzle care este colectarea separată eficientă. In România, producem 6-7 milioane de tone de deșeuri anual și, cel mai adesea, resurse prețioase ajung la gropa de gunoi, în Dunăre, în pădurile din jurul orașelor sau pe cursurile de apă. O colectare separată ar putea să însemne o industrie bine dezvoltată, un întreg lanț economic orizontal care să genereze locuri de muncă bine plătite și evident, beneficii pentru mediu.

Atunci când discutăm despre reciclare, despre colectare separată, despre managementul deșeurilor, trebuie să nu uităm că educația este cuvântul cheie. Educația nu înseamnă doar informație, înseamnă și bun simț, iar responsabilitatea față de mediu presupune bun simț față de tot ceea ce ne înconjoară. De aceea, educarea copiilor este foarte importantă pentru noi și sper că cei 100 de milioane de lei pe care îi vom investi în următorul an școlar în programul Săptămâna Verde vor avea un efect vizibil” - a declarat  Mircea Fechet.

”Salut această inițiativă, care ne ajută să înțelegem că nu putem avea un oraș, o comunitate, care să dăinuie, să trăiască frumos, dacă nu ne ocupăm de partea de deșeuri. În primul rând, primarii, trebuie insiste pe acest subiect. De asemenea, este nevoie ca operatorii de salubritate să înțeleagă acest proces de separare și să acționeze așa cum trebuie. Depunem eforturi susținute și sănătoase, împreună cu primarii pe care îi felicit pentru felul în care susțin aceste procese de care avem foarte multă nevoie.

Nu trebuie să mai existe în vocabularul nostru cuvintele gunoi sau deșeu, este necesar să folosim cuvântul resursă care trebuie să intre în economia circulară și să redevină un produs folositor și nepoluant. Fiecare dintre noi trebuie să conștientizăm că avem nevoie de un mediu curat, pentru mediu în sine, dar și pentru noi, oamenii, deoarece altă soluție nu există!” - a subliniat președintele Consiliului Județean Brașov, Șerban Toderică Constantin.

”Felicit desfășurarea acestei campanii care promovează o temă de foarte mare interes și pentru județul nostru care, statistic vorbind, este cel mai frumos județ din țară. Trebuie să lucrăm la mentalitatea oamenilor, de aici trebuie să pornim! Îmi doresc foarte mult ca această campanie să fie una reușită la nivelul județului Brașov și sunt optimist că vom merge mai departe și vom implementa acest sistem de separare a deșeurilor care ajută atât mediul, cât și populația” a precizat Mihai Cătălin Văsii, prefectul județului.

Trebuie să înțelegem că mediul nu este un trend, nu este o modă, este o necesitate. Dacă nu înțelegem că avem o relație defectuasă cu natura și cu mediul înconjurător și că noi suntem sursa problemelor, dar și soluția, nu vom rezolva nimic. Putem avea legislație, activități de colectare de deșeuri, putem avea proiecte pentru SMID-uri, însă totul pleacă de la educație, de la conștientizare. Analfabetismul ecologic este o problemă și trebuie rezolvată prin conștientizare și informare și asta încercăm să facem prin această campanie, prin finanțarea pentru Saptămâna Verde în școli.

Trebuie să ajungem să taxăm suplimentar depozitarea deșeurilor și să oferim bonusuri pentru cei care colectează separat. În momentul acesta, aruncăm 90% la groapa de gunoi și readucem în economia circulară 10%. În curând, așa cum Europa deja a decis, trebuie să facem exact invers – să reîntoarecm în economia circulară cei 90%. Viitorul trebuie să fie ”verde” pentru că altfel nu va fi deloc! - a subliniat secretarul de stat Sorin Banciu.

***

”Reciclăm în România” este prima campanie națională de acest tip dezvoltată de MMAP în parteneriat cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și care are drept scop creșterea gradului de informare și conștientizare a importanței colectării separate. Campania de comunicare este una integrată, difuzată la cele mai urmărite televiziuni și radiouri și cu o componentă consistentă de comunicare online și în social media, bazată pe comunicarea de spoturi educative și amuzante despre colectarea separată, care au ca țintă inclusiv copiii, adolescenții și tinerii.

Campania urmărește să determine o creștere a gradului de conștientizare cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor în gospodării, dar un alt segment de public cheie sunt chiar primăriile și autoritățile locale care au în directă subordine serviciile de salubritate și, prin urmare, trebuie să implementeze efectiv creșterea gradului de colectare separată și reciclare.

Pentru mai multe detalii accesați: https://reciclaminromania.ro/ sau paginile de social media ale proiectului.