A fost lansată licitația pentru dezvoltarea sistemului național de monitorizare video a fondului forestier

Data publicarii : 06 Nov 2023

                 

PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!

 

COMUNICAT DE PRESĂ

06 noiembrie 2023

 

Ref. A fost lansată licitația pentru dezvoltarea sistemului național de monitorizare video a  fondului forestier

 

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, aflat astăzi, împreună cu Adrian-Ioan VEȘTEA, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, într-o vizită de lucru în județul Bacău, la Dărmănești, a anunțat lansarea licitației pentru implementarea sistemului național de monitorizare video a transporturilor de lemn cu ajutorul unor camere video asistate de inteligență artificială interconectat cu SUMAL.

Publicată în SEAP, pe 04 noiembrie 2023, cu termen de depunere a ofertelor până pe 12 decembrie 2023, licitația are o valoare totală de 44,42 milioane de lei (8,9 mil. euro) și vizează instalarea a 350 puncte de supraveghere cu câte 2 camere LPR (license plate recognition) și o cameră de analiză avansată. Vor fi realizate și 11 dispecerate dotate cu videowall și stație de lucru performantă: 2 centrale (la MMAP și la Garda Forestieră Națională) și 9 teritoriale la Gărzile Forestiere din țară.

”Această achiziție va contribui la reducerea numărului de transporturi de material lemnos fără documente de proveniență, la identificarea abaterilor de la traseele stabilite, a transporturilor multiple realizate în baza aceluiași aviz de însoțire și a volumelor transportate în plus/minus față de cele înscrise în avizul de însoțire.

Inima sistemului va fi reprezentată de dezvoltarea unor algoritmi ghidați de inteligență artificială care vor analiza fiecare transport de lemn pentru a identifica dacă acesta este sau nu declarat în SUMAL și dacă datele declarate în avizul de însoțire corespund realității.

Sunt foarte optimist în ceea ce privește eficiența acestui sistem informatic care va permite generarea de alerte, de rapoarte și indicatori statistici pentru a dirija procesul de analiză de risc și alocare a resurselor de control fizic în teren” – a precizat ministrul Mircea Fechet.

Se continuă astfel implementarea proiectului derulat de MMAP - “Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Investiția 5. Digitalizare în domeniul  mediului, Componenta 7. Transformare digitală.

Proiectul  are o alocare totală de 229.080.000 lei fără TVA (272.605.200 lei cu TVA), respectiv 46.000.000 de euro. Scopul investiției este monitorizarea obligațiilor legale privind recoltarea lemnului, supravegherea stării de sănătate a pădurilor, regenerarea arboretelor parcurse cu tăieri și întocmirea unor hărți de risc. 

Beneficiarul direct al proiectului este MMAP împreună cu structurile subordonate (gărzi forestiere) care vor opera aceste sisteme integrate pentru îmbunătățirea managementului forestier, pentru asigurarea unui lanț clar de custodie a materialelor lemnoase puse deja pe piață, pentru documentarea abaterilor de la normă și urmărirea remedierii, inclusiv prin utilizarea datelor obținute din Inventarul Forestier Național.

 

DIRECȚIA COMUNICARE

MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURILOR