Ministerul Mediului

Integrarea obiectivelor dezvoltarii durabile in centrul activitatilor economice presupune modificarea modelelor de productie si consum. Aceasta schimbare se poate face prin reglementari, fiscalitate, decizii juridice, solicitari din partea publicului etc.
In abordarea Productiei si Consumului Durabile (PCD) pentru a atinge sau a ne indrepta catre obiectivele UE, este foarte important sa se puna accentul pe responsabilizarea mediului de afaceri, alaturi de constientizarea societatii civile, România fiind inca la primii pasi in acest domeniu.
Guvernul, institutiile statului au un rol esential, in a include, in strategiile si politicile sale conceptul de PCD - primul pas fiind chiar Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila, si in a intita si intretine un dialog continuu cu societatea civila, precum si cu latura productiva si de servicii – respectiv mediul de afaceri.
Acesta schimbare de "filosofie" in modul de a produce si consuma, trecerea de la o Productie si Consum "cu orice pret" (pretul legat de eliminarea produsilor "catabolici" ai sistemelor economice fiind uneori mai mare, insa platit mai tarziu, calculele economice netinand seama de ele la momentul proiectarii produsului) la Productia si Consumul Durabile, avand "preturile incluse" sau evitand "nota de plata" catre altii – din alte zone geografice sau din viitor, va fi un proces care va trebui sa porneasca din 3 directii:

  • Guvernul si instutiile statului care, urmand modelul UE, vor facilita accesul Mediului de Afaceri la diferite instrumente catre PCD
  • Responsabilizarea Mediului de Afaceri prin "presiuni", atat din partea celor de la pct. 1, cat si alaturi de societatea civila
  • Constientizarea scoietatii civile pentru a "cere" produse si servicii care au fost proiectate urmand modele de PCD.

www.ncsd.ro

© copyright 2008-2009
Ministerul Mediului