Acasa » Domenii » Dezvoltare Durabilă » Agenda Locală 21

Agenda Locală 21

Back Dezvoltare Durabilă Scurt istoric al Dezvoltării Durabile Concepte şi principii de Dezvoltare Durabilă Strategia Naţională a României 2013 – 2020 – 2030 Producţia şi Consumul Durabile Viziunea pentru Dezvoltare Durabilă Agenda evenimente Informaţii suplimentare

  În anul 1992, la Summitul Mondial de la Rio de Janeiro – Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare – s-a prezentat conceptul de dezvoltare durabilă la nivel de preşedinţi de state şi guverne (120 de ţări) şi un plan concret pentru punerea în aplicare, numit "Agenda 21".

  A fost adoptată şi "Agenda Locală 21" care să permită administraţiilor locale din întreaga lume să-şi definească dezvoltarea durabilă pe termen mediu şi lung.

  Agenda 21 este un program de acţiune pentru secolul 21 orientat către dezvoltarea durabilă. A fost adoptat de către statele semnatare ale Declaraţiei de la Rio din iunie 1992.

  Principalele linii de acţiune sunt lupta împotriva sărăciei şi a exluderii sociale, producţia de bunuri şi servicii durabile, protecţia mediului.

Agenda Locală 21 în România

  În anul 2000 Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD), ca agenţie de implementare a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), împreună cu Capacity 21 şi cu sprijinul Guvernelor Marii Britanii şi Canadei, a început implementarea Agendei Locale 21.

  În primul proces de implementare, desfăşurat în perioada 2000–2003, au fost alese nouă “oraşe pilot” (Baia Mare, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Miercurea Ciuc, Oradea, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea şi Târgu Mureş).

  Proiectul, apreciat atât la nivel central guvernamental cât şi la nivelul autorităţilor locale, s-a bucurat de o cerere mare din partea altor autorităţi locale pentru a fi incluse în acest proces.

  În perioada 2003–2007 Guvernul României a decis extinderea programului la nivel naţional în peste 40 de municipalităţi.

     Informaţii suplimentare:

 • http://www.ncsd.ro
 •    Agenda Locală 21

 • http://www.ncsd.ro/local_agenda_21_ro.html
 •    Planurile locale pentru dezvoltare durabilă

 • http://www.ncsd.ro/documents_local_agenda_21_ro.html