Acasa » Comunicate de presa » Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice – Rovana Plumb: ”Utilizarea eficientă şi sustenabilă a resurselor naturale are legătură directă cu creşterea economică”

Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice – Rovana Plumb: ”Utilizarea eficientă şi sustenabilă a resurselor naturale are legătură directă cu creşterea economică”

În fiecare an, în 22 mai, se celebrează Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice, marcând astfel semnarea la Rio de Janeiro (în anul 1992) a Convenţiei privind diversitatea biologică, elaborată sub egida “Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu” şi ratificată de Parlamentul României prin Legea 58/1994. Această zi se sărbătoreşte după ce Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit în 20 Decembrie 2000, ca 22 Mai să fie desemnată Ziua Internaţională a Diversităţii Biologice. Anul acesta tema o reprezintă biodiversitatea marină şi a zonelor de coastă, supravieţuirea acestora fiind esenţială în special pentru asigurarea necesarului de hrană la nivel planetar, pescuitul asigurând mai mult de 15% din proteinele de origine animală necesare unei diete echilibrate.

Cu acest prilej, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a declarat: “Diversitatea biologică sau biodiversitatea este în directă legătură cu fenomenul schimbărilor climatice. De altfel, Convenţia privind diversitatea biologică în sine are ca scop utilizarea durabilă a resurselor. Iar dacă sunt folosite eficient şi sustenabil, resursele naturale au o legatură directă cu creşterea economică. Dar nu orice fel de creştere, ci una durabilă, care nu epuizează resursele astăzi, ci le foloseşte în aşa fel încât ele să fie disponibile şi pentru generaţiile viitoare, iar utilizarea lor să nu afecteze mediul. De aceea vorbim astăzi despre economia verde, care trebuie să devină componenta dominantă a economiei europene şi globale. Economia verde înseamnă accent asupra investiţiilor în industriile nepoluante şi crearea de locuri de muncă verzi. Iar locurile de muncă verzi au o legătură cât se poate de directă cu reducerea sărăciei”.

Descarcă Comunicatul de Presă