Acasa » Comunicate de presa » Măsuri de intervenţie la inundaţii întreprinse la nivelul administraţiilor bazinale de apă

Măsuri de intervenţie la inundaţii întreprinse la nivelul administraţiilor bazinale de apă

Ca urmare a precipitaţiilor căzute la nivelul întregii ţări în ultimele zile, Administraţiile Bazinale din subordinea Administraţiei Naţionale Apele Române au întreprins în ultimele zile mai multe măsuri pentru punerea în siguranţă a lucrărilor hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor, din zonele cel mai puternic afectate de cantităţile de precipitaţii.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu, prin Sistemul Hidrotehnic Petroşani, anunţă creşterea rapidă a debitelor pe cursurile de apă din partea de est a Văii Jiului, din cauza precipitaţiilor de 21 l/mp înregistrate în intervalul 12.30-13.30 al zilei de vineri, 01 iunie 2012.
Potrivit datelor, la staţia hidrometrică Maleia cota a crescut cu 46 de cm (de la 4 cm, cât înregistra dimineaţă la ora 06.00, la 50 cm, cât a înregistrat la ora 14.00). Din cauza scurgerilor de pe versanţi, drumul de la Petroşani la Hotel Rusu este inundat, iar malurile pârâului Maleia, pe anumite porţiuni, au fost erodate. ABA Jiu – prin SH Petroşani a acţionat pe teren cu un excavator, o motopompă şi 10 angajaţi pentru a debloca podeţele şi podurile de materialul lemnos adus de apă. În prezent precipitaţiile au încetat.

Administraţia Bazinală de Apă Siret – În intervalul 31 mai ora 12 – 1 iunie ora 12, angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Siret au acţionat în vederea prevenirii şi limitării efectelor fenomenelor periculoase. Astfel, echipe de intervenţie ale ABA Siret – SGA Vrancea au acţionat preventiv cu folie şi saci cu nisip în incinta îndiguită Călieni-Năneşti, pentru a stopa infiltraţiile semnalate. De asemenea, SGA Suceava a deplasat un buldozer în localitatea Vicovu de Sus, pentru a devia cursul râului Suceava din zona eroziunii de la baza digului de apărare.
În prezent, nu se înregistrează depăşiri ale cotelor de apărare pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Siret, tendinţa fiind de scădere.

Administraţia Bazinală de Apă Buzău – Ialomiţa informează că în intervalul 31.05.2012- 01.06.2012 au căzut precipitaţii locale sub forma de aversă, mai însemnate cantitativ fiind la Izvoru 61,7 l/mp, Pucioasa 37,5 l/mp, Nehoiu 17,4 l/mp, Bezdead 16,9 l/mp însoţită de grindină, Chiojdu = 13,3 l/mp şi Slobozia 13,0 l/mp.
Aceste precipitaţii au determinat creşteri moderate ale nivelurilor pe râurile din bazinele hidrografice Buzău şi Ialomiţa, nedepăşindu-se cotele de apărare decât pe râul Slănic, afluent de Teleajen, la staţia hidrometrică Vărbilău, jud. Prahova. Aici a fost depăşită cota de inundaţie cu 52 cm la un debit de 209 mc/s; creşterea s-a produs joi, 31.05.2012, un interval scurt de timp, între orele 14.00-15.00 şi nu a produs pagube. Vineri, 01.06.2012, la ora 6:00, nivelurile tuturor râurilor din bazinele Buzău şi Ialomiţa se aflau sub cotele de apărare.

Administraţia Bazinală de Apă Olt – Directorul S.G.A. Braşov împreună cu Prefectul judeţului şi Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al jud. Braşov se află în teren în zona râului Olt afectată de inundaţii (Hoghiz-Făgăraş). Vor fi vizate toate punctele critice pe cursurile de apă din zonă. Continuă intervenţiile la podurile peste râul Olt, respectiv pod DJ 104 K Comăna de Jos – Crihalma (6 muncitori şi 1 TESA, 1 tractor, 1 autoutilitară LEA, 1 autoturism ARO) şi pod DJ 131 C Şercaia-Hălmeag (1 angajat S.G.A. Braşov împreună cu personal şi utilaj primăria Şercaia), pentru eliberarea secţiunilor de plutitori şi asigurarea tranzitării debitelor de viitură.

Descarcă Comunicatul dea Presă