Acasa » Comunicate de presa » Ministrul Mediului şi Pădurilor a avut o întâlnire de lucru cu directorul executiv al Agenţiei Europene pentru Produşi Chimici

Ministrul Mediului şi Pădurilor a avut o întâlnire de lucru cu directorul executiv al Agenţiei Europene pentru Produşi Chimici

[ 26.09.2012 ]

  Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a avut miercuri 26 septembrie 2012, o întrevedere cu Geert Dancet, directorul executiv al Agenţiei Europene pentru Produşi Chimici – ECHA – Helsinki. În cadrul întâlnirii, ministrul Rovana Plumb a semnat Acordul de colaborare cu ECHA privind cadrul general creat pentru rambursarea costurilor serviciilor efectuate de România pentru ECHA.

  Ministrul Rovana Plumb a subliniat faptul că: „Am susţinut şi voi susţine în continuare tratamentul egal al cetăţenilor europeni. Astfel, sugerez ca în cadrul Board-ului ECHA să luaţi în considerare reanalizarea coeficienţilor pe baza cărora sunt recompensaţi experţii din România, deoarece acum acesta nu este similar cu al celorlalte state membre”.

  La rândul său, directorul executiv al ECHA, Geert Dancet, a declarat că: “Am discutat atât în cadrul Board-ului, cât şi la nivelul Comisiei Europene, şi s-a aprobat corelarea acestui coeficient cu valoarea din celelalte state membre. Ne dorim ca această remuneraţie a experţilor români să crească şi totodată aceştia să fie în permanent contact cu experţii din cadrul agenţiei”. Experţii români, dar şi cei din statele membre evaluează riscul pe care substanţele periculoase îl reprezintă pentru sănătate şi mediu şi aduc o contribuţie substanţială acestui domeniu.

  Totodată s-a ridicat problema că în nomenclatorul de funcţii din România nu există în mod expres o tipologie în domeniul chimicalelor, în special toxicologie, dar nici în domeniul mediului. „Voi pregăti un protocol de colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului precum şi cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pentru a introduce în acest nomenclator domeniile precum chimicalele, dar şi o nouă curriculă în domeniul academic”, a precizat ministrul Rovana Plumb.

  Întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut loc în contextul celei de-a 27-a Reuniuni a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene pentru Produşi Chimici – ECHA – Helsinki care se desfăşoară la Bucureşti în perioada 26 – 28 septembrie 2012 şi la care participă experţi din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului precum şi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, precum şi reprezentanţi ai statelor membre din Management Board ECHA.

  Descarca Comunicatul de Presa