Strategia UE privind solul - sol sănătos pentru o viață sănătoasă

Data publicarii : 04 Feb 2021

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor semnalează lansarea consultării publice  referitoare la noua Strategie UE privind solul. Consultarea publică a fost inițiată de către Comisia Europeană în data de 02.02 a.c.

Noua Strategie UE privind solul reprezintă actualizarea Strategiei Tematice pentru protecția solului adoptată în anul 2006, iar inițiativa de actualizare a acesteia face parte dintre angajamentele incluse în Strategia UE privind Biodiversitatea pentru anul 2030.

Solul reprezintă un ecosistem esențial care oferă servicii valoroase pentru furnizarea de alimente, energie și materii prime, reținerea carbonului, purificarea și infiltrarea apei, reglarea nutrienților din sol, combaterea dăunătorilor, precum și servicii recreative. Prin urmare, solurile sănătoase sunt un factor-cheie care contribuie la atingerea obiectivelor Pactului Ecologic European, cum ar fi neutralitatea climatică, refacerea biodiversității, reducerea la zero a poluării și sustenabilitatea sistemelor alimentare.

Noua strategie pentru sol oferă cadrul general și calea concretă către atingerea următoarelor obiective:

  • Intensificarea eforturilor pentru protejarea fertilității solului și de reducere a eroziunii acestuia;
  • Creșterea materiei organice a solului și refacerea ecosistemelor bogate în carbon;
  • Protejarea și  sporirea biodiversității solului;
  • Reducerea ratei de extindere urbană până în 2050;
  • Atingerea obiectivului de neutralitate din punct de vedere al degradării terenurilor până în 2030;
  • Înregistrarea de progrese în identificarea și remedierea siturilor contaminate și abordarea contaminării difuze;
  • Abordarea amenințării tot mai mari a deșertificării.

Comisia Europeană invită cetățenii și părțile interesate să ofere opinii și posibile soluții la problemele identificate și să pună la dispoziția Comisiei orice informații relevante pe care le dețin.

Consultarea publică este deschisă până în data de 28 aprilie 2021, iar toate părţile interesate pot completa chestionarul pus la dispozitie pe portalul Comisiei Europene: 

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12634-Healthy-soils-new-EU-soil-strategy/public-consultation

Chestionarul poate fi completat în orice limbă oficială a Uniunii Europene.