Riscurile schimbărilor climatice şi beneficiile măsurilor de combatere a acestora

Data publicarii : 17 Mar 2016

Riscurile:

- Ultimele date ştiinţifice ne arată că globul pământesc se încălzeşte, clima noastră se modifică, iar oamenii sunt responsabilii principali pentru emisiile de gaze cu efect de seră

- Oamenii de ştiinţă au arătat că, deşi la nivel global se reduce în mod substanţial nivelul acestor emisii, ne îndreptăm spre o creştere a temperaturii medii la nivel global către un nivel periculos, cu consecinţe severe pentru societatea şi economiile noastre.

- Vedem deja semnele acestor schimbări climatice, cum ar fi creşterea temperaturilor medii la nivel global, creşterea nivelului mării şi micşorarea calotei glaciare sau creşterea evidentă a frecvenţei fenomenelor meteorologice extreme.

- În aceleaşi timp, studiile arată că aceste costuri datorate schimbărilor climatice ar putea ajunge pentru fiecare locuitor al globului la un nivel de circa 14% din consumul mediu.

- Schimbările climatice au ajuns să fie considerate ameninţarea principală pentru stabilitatea şi securitatea globală de către mulţi experţi în domeniu.

- În Europa, se poate observa deja o creştere a nivelului şi intensităţii precipitaţiilor, valuri de căldură cu o frecvenţă şi durată din ce în ce mai mare şi acutizarea fenomenului de secetă în sudul Europei. În acelaşi timp, în centrul şi nordul Europei se pot observa creşteri la nivelul precipitaţiilor, care conduc la inundaţii intense pe cursurile de apă şi în zona costieră. Evenimentele meteorologice extreme sunt legate din ce în ce mai frecvent de schimbările climatice.

 Beneficiile măsurilor de combatere a schimbărilor climatice:

- Adiţional beneficiilor evidente, de evitare a instabilităţii, insecurităţii şi a creşterii costurilor cu schimbările climatice sunt şi beneficii economice şi strategice, dar şi beneficii sociale majore, care pot decurge din măsuri ambiţioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

- Piaţa globală pentru bunuri şi servicii verzi şi cu emisii scăzute de carbon a ajuns la peste 4.000 miliarde euro şi este într-o creştere continuă cu peste 4% pe an. Aceste aspecte o transformă într-una dintre cele mai dinamice şi prospere sectoare la nivel global. Prin urmare, reprezintă o oportunitate enormă pentru aceste sectoare deja moderne şi inovative, să crească şi mai mult şi să ajute la crearea de noi locuri de muncă verzi. Măsuri ambiţioase în domeniul schimbărilor climatice pot asigura un loc de frunte Europei în ceea ce priveşte beneficiile obţinute din această creştere a cererii de bunuri şi servicii verzi şi cu conţinut scăzut de dioxid de carbon, la nivel global.

- De asemenea, vor asigura un avantaj Europei în ceea ce priveşte inovarea şi dezvoltarea tehnologiilor de vârf, menţinând astfel competitivitatea industriei şi mediului de afaceri. Acest lucru poate fi realizat prin punerea pe piaţă cele mai performante tehnologii cu emisii scăzute de carbon la nivel mondial.

- Stabilirea unor măsuri clare şi timpurii în ceea ce priveşte politicile de schimbări climatice, va pune capăt incertitudinii actuale care întârzie investiţiile din sectorul energetic de care avem nevoie urgentă şi vor ajuta la creşterea economiilor noastre, precum şi la dezvoltarea unei infrastructuri cu emisii scăzute de carbon moderne şi competitive.

- Măsuri ambiţioase în domeniul schimbărilor climatice sunt necesare şi pentru a întări securitatea energetică. Se poate observa o descreştere a resurselor de combustibili fosili la nivelul Europei, aspect care ne transformă într-una dintre cele mai dependente zone de importurile acestor combustibili. În prezent, Europa importă peste 80% din necesarul de petrol şi peste 60% din necesarul de gaze naturale. Prognozele Agenţiei Internaţionale pentru Energie arată că până în 2035 acestea vor creşte până la 95% pentru petrol şi 80% pentru gaze naturale. Mai mult, cererea la nivel global în ceea ce priveşte necesarul de energie este în continuă creştere, aspect care ar lăsa Europa expusă la o evoluţie volatilă şi crescătoare a preţului energiei datorită instabilităţii unor zone de pe Glob. Prin politicile privind schimbări climatice putem dezvolta surse de energie curată la nivel intern şi putem utiliza această energie mult mai eficient, crescând astfel securitatea energetică şi noi locuri de muncă.

- Există şi alte beneficii indirecte ale acestor măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, cum ar fi: prin reducerea utilizării combustibililor fosili putem asigura şi o reducere a poluării aerului şi costurile în domeniul sănătăţii, putem scădea facturile la energie a populaţiei prin creşterea eficienţei energetice a locuinţelor. În acelaşi timp, putem creşte gradul de conservare a biodiversităţii, prin protejarea şi menţinerea principalelor rezervoare de carbon, cum sunt pădurile.