Președintele României, Klaus Iohannis, la COP28: „Avem nevoie de angajamente noi și îndrăznețe pentru a ne atinge obiectivele climatice”

Data publicarii : 04 Dec 2023

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Ref.la: Președintele României, Klaus Iohannis, la COP28:  Avem nevoie de angajamente noi și îndrăznețe pentru a ne atinge obiectivele climatice”

 

                                                                                      București, 4 decembrie 2023

 

În perioada 30 noiembrie -12 decembrie se desfășoară cea de-a 28-a Conferință a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28). În acest context, șefi de stat, miniștri, negociatori, reprezentanți ai societății civile se întâlnesc în Dubai, Emiratele Arabe Unite, pentru a intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice.

COP28 este conferința primului bilanț global sub Acordul de la Paris, menit să permită Părților și altor actori să identifice progresele realizate în îndeplinirea obiectivelor acestui acord.

Viziunea Președinției Emiratelor Arabe Unite se concentrează pe patru elemente centrale: (i) accelerarea tranziției energetice și reducerea emisiilor înainte de 2030; (ii) transformarea finanțării climatice, prin îndeplinirea vechilor promisiuni și stabilirea cadrului pentru un nou acord în domeniul finanțării; (iii) plasarea naturii, a oamenilor, a vieții și a mijloacelor de existență în centrul acțiunii împotriva schimbărilor climatice; (iv) mobilizarea pentru organizarea celei mai incluzive conferințe.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 2 decembrie 2023, o alocuțiune în cadrul Evenimentului la Nivel Înalt privind Atenuarea Schimbărilor Climatice corelat procesului de Evaluare Globală:

„Avem nevoie de angajamente noi și îndrăznețe pentru a ne atinge obiectivele climatice și cred că România poate fi considerată un exemplu în această privință. Comparativ cu 1990, România și-a redus emisiile cu peste două treimi și își propune să atingă o reducere de aproximativ 80% până în 2030.

Mai mult decât atât, România produce aproximativ două treimi din energia electrică din surse cu emisii reduse de dioxid de carbon, regenerabile și nucleare, și intenționează să crească și mai mult ponderea regenerabilelor în sectorul său de energie electrică la 76% din capacitatea totală instalată până în 2030. Acest lucru plasează țara mea într-o poziție privilegiată inclusiv în privința producerii de bunuri și servicii cu amprentă de carbon redusă.

Trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că tranziția ecologică este și o tranziție echitabilă. Trebuie să îndeplinim, în același timp, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă legate de acțiunea climatică și de eradicarea sărăciei. Decarbonizarea, creșterea economică și crearea de locuri de muncă trebuie să meargă mână în mână. Până în 2027, țara noastră va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul UE pentru Tranziție Justă în diversificarea energetică și economică a județelor din România dependente de industrii intensive în carbon”.

În intervenția sa în cadrul evenimentului care a marcat intrarea României în Alianța Solară Internațională, Președintele României, Klaus Iohannis, a punctat:

„Sunt convins că, prin aderarea la Alianța Solară Internațională, România va avea o cooperare mai largă și mai profundă cu India, gazda Secretariatului Alianței, precum și cu alte țări interesate în accelerarea atenuării schimbărilor climatice.

România urmărește să își extindă capacitatea de producere a energiei solare și să îmbunătățească accesul național la energia electrică solară la prețuri accesibile. De asemenea, pentru asta este necesar să cooperăm la nivel global, prin alianțe precum aceasta, în ceea ce privește finanțarea, dezvoltarea tehnologiei și consolidarea capacității solare. Alăturarea la această alianță va susține România în implementarea obiectivelor ambițioase privind energia solară incluse în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice. Până în 2030, România își propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawați, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile. Angajamentul României de a-și crește capacitatea instalată de energie solară este pe deplin aliniat la Strategia UE privind Energia Solară și va contribui la implementarea Acordului de la Paris”.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, va conduce delegația României în  perioada 8-11 decembrie 2023. De asemenea, reprezentarea României în cadrul reuniunilor de coordonare UE pentru perioada celei de-a doua săptămâni, la nivel înalt, va fi asigurată de Ionuț-Sorin Banciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.  

 

DIRECȚIA COMUNICARE