Palmer: Ar trebui începută o tranziţie spre un alt tip de transport public

Data publicarii : 07 Jan 2016

Oamenii trebuie încurajaţi să folosească mai mult transportul public, dar acesta trebuie să fie civilizat şi eficient. Iată ce spune la RFI ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, care observă pe de altă parte că în ţări ca Olanda şi Belgia există "o cultură a mersului pe bicicletă".

Cum poate fi rezolvată problema calităţii aerului în marile oraşe? Cristiana Paşca Palmer precizează că "în oraşele din străinătate există o tendinţă foarte accentuată de a limita traficul prin tot felul de metode. La Bruxelles, de exemplu, unde am locuit o vreme, pur şi simplu sunt tot timpul lucrări de refacere a străzilor, în sensul de a fi îngustate, astfel încât să devină din ce în ce mai dificil pentru cei care folosesc autoturismul. Eu zic că trebuie un pic de echilibru în toate lucrurile astea, pentru că bineînţeles trebuie să fie încurajaţi oamenii să folosească poate mai mult transportul public, dar pe de altă parte trebuie să le poţi oferi un transport public civilizat şi eficient. În România ştiu că se derulează programul Rabla, de exemplu, de mulţi ani, care este o idee foarte bună, într-adevăr, de a reînnoi parcul auto".

Pe de altă parte, ministrul Mediului crede că "ar trebui să se înceapă un pic o tranziţie şi spre un alt tip de transport public, maşini electrice, dar aici trebuie construită şi infrastructura, să ai toate staţiile de încărcare disponibile".

Cristiana Paşca Palmer observă că "în străinătate se foloseşte foarte mult bicicleta şi acest tip de bicicletă publică, pe care poţi s-o iei într-un loc şi s-o laşi în altul este foarte ieftin, însă este şi o chestiune un pic de cultură. Există state ca Olanda şi Belgia, unde există o cultură a mersului pe bicicletă. Nu ştiu în ce măsură în România asta este încă suficient de dezvoltată, dar se pot face nişte paşi".

Sursa:  RFI