Ministrul Tánczos Barna a efectuat, la data de 10 martie, la Sfântu Gheorghe, o vizită de lucru, cu ocazia Zilei Gărzii Naționale de Mediu

Data publicarii : 21 Mar 2023

[10.03.2023]

Ministrul Tánczos Barna a efectuat, la data de 10 martie, la Sfântu Gheorghe, o vizită de lucru, cu ocazia Zilei Gărzii Naționale de Mediu

 

Demnitarul a susținut declarații de presă la sediul Consiliului Județean Covasna, unde au participat și reprezentanți ai autorităților locale, județene, ai structurilor din subordinea MMAP și ai comisariatelor județene ale Gărzii Naționale de Mediu.

”Este o zi importantă în activitatea noastră, pentru că avem nevoie de acțiuni de control, corecție și coerciție,  întrucât legislația de mediu nu este respectată de fiecare dată de cetățeni. La începutul acestei luni, MMAP a semnat contractul de achiziție pentru  46 drone, în valoare de 57 milioane de lei,  finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și dotăm astfel Garda de Mediu cu echipamente moderne și eficiente pentru detectarea poluării aerului și a interveni rapid în cazul în care există activități care aduc prejudicii mediului. Până în luna septembrie a acestui an, compania care a câștigat licitația are obligația de a livra aceste instalații aeropurtate și comisarii GNM le vor putea folosi pentru a avea acțiuni și mai eficiente de control și combatere a poluării. La mulți ani Gărzii Naționale de Mediu, La mulți Ani tuturor comisarilor care lucrează în comisariatele Gărzii din toată țara și care combat și previn, zi de zi, prin munca lor, infracțiunile de mediu”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Demnitarul a subliniat că județul Covasna este printre primele județe care organizează corespunzător activitatea de colectare separată a deșeurilor în localități, reciclarea acestor deșeuri, având, totodată,  o colectare foarte bună a deșeurilor bio-degradabile.

„Am implementat anul trecut acest sistem de trasabilitate a deșeurilor – SIATD – prin care la graniță se verifică fiecare transport de deșeuri sau de mărfuri second-hand și extindem acest sistem și implementăm reguli noi pentru comercializarea acestor produse, pentru a avea un control cât mai riguros despre destinația acestora și pentru a preîntâmpina situația aducerii deșeurilor din alte țări în România. SIATD este un exemplu bun și pentru alte state din Europa pentru rezolvarea problemelor traficului ilegal transfrontalier de deșeuri”, a adaugat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

De asemenea, ministrul Tanczos Barna a amintit și despre Săptămâna Verde, proiect care se derulează începând cu acest an școlar în unitățile de învâțământ din România și care beneficiază de un buget de 100 milioane lei, din Fondul de mediu.

În această perioadă, Ministerul Mediului, Apelor și Păpdurilor derulează o amplă campanie de informare și educare privind colectarea separată a deșeurilor, intitulată “Reciclăm în RomâniaÎn încheiere, campania ”Reciclam în România”.

Anul acesta, la data de 12 martie, Garda Naţională de Mediu a împlinit 20 de ani de la înfiinţare.