Ministrul Barna Tánczos și premianții Concursului Respo City „Orașul responsabilității de mediu”

Data publicarii : 23 Jun 2022

RESPO CITY – ”Oraşul responsabilității de mediu” este un concurs de idee, organizat de Asociatia Respo DEEE în parteneriat cu #MMAP, în colaborare cu toate Facultățile de Arhitectură din țară. 
 În competiție s-au înscris aproape 100 de studenți, prezentând viziunea lor în ceea ce ar putea fi viitoarele orașe sustenabile de la noi din țară. Dintre acestea, 6 au ajuns în etapa finală.
 Concursul a propus amenajarea unei zone dedicate responsabilității de mediu și s-a adresat studenților facultăților cu profil Arhitectură, Arhitectură de interior, Mobilier și Amenajări Interioare, Design și Urbanism. Amenajarea trebuia să conțină puncte de colectare DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice), spații de întâlnire pentru comunitate, locuri de joacă pentru copii, colțuri dedicate schimbului de idei și conferințelor cu scop educativ.
„Fiecare proiect aduce ceva din modul de a fi al artistului. Arhitectul este un artist care din experiența proprie, din ceea ce vrea să devină, din ceea ce dorește să facă pune ceva pe hârtie și poate transforma realitatea. Așa ar trebui să fie orașul ideal, în care fiecare dintre noi să locuim, să învățăm, să muncim, să ne recreem. Responsabilitatea nu este un cuvânt mare, este o datorie civică pe care o avem cu toții față de semenii noștri și față de mediul înconjurător. Vă doresc mult succes tuturor celor care ați participat, ați gândit proiecte și ați câștigat! Vă așteptăm și anul viitor cu proiecte care să schimbe fața acestei țări pentru că orașul viitorului este orașul imaginat de generațiile tinere, creat după exigențele voastre!”-  a precizat ministrul mediului, apelor și pădurilor Barna Tánczos, prezent la Gala finală a concursului, la 16 iunie 2022.
Premiile în valoare de 8000 de euro au fost atribuite astfel:

  • Locul 1 - 5000 euro - proiectul  ”COLLECTIVE NATURE” prezentat de Denisa Petra Boț și Emanuel Cotoară de la Facultatea de arhitectură și urbanism Timișoara;
  • Locul 2 - 2000 euro – proiectul ”RESPO HUB”, realizat de Andreea Elena Istrate de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, București;
  • Locul 3 - 1000 euro – proiectul ”DEEYARD”, realizat de Ștefania Burlacu și Sabrina Stoica de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, București.