Ministrul Barna Tánczos a participat la Forumul Orașelor Verzi, de la Brașov

Data publicarii : 14 Sep 2021

Ministrul Barna Tánczos  a participat, la data de 9 septembrie, la Conferința internațională de politici publice, găzduită de Colegiul Național „Andrei Șaguna" din Brașov.

Conferința a avut loc în cadrul Forumului Orașelor Verzi, care s-a desfășurat în perioada 6-12 septembrie 2021, la Brașov, și a fost unul din mai importante evenimente dedicate sustenabilității de mediu din România.

În intervenția sa din deschiderea evenimentului, demnitarul a subliniat:

„În anii următori, miza administrațiilor locale va fi una imensă și anume să transforme marile aglomerări în aglomerări sănătoase. Și acest lucru se poate întâmpla doar dacă înverzim traficul, dacă înverzim încălzirea rezidențială, dacă «înverzim aerul». Nu prea mai avem timp. Am văzut și pe  plan mondial, efectele schimbărilor climatice sunt devastatoare. (…) Ce putem face pentru  a avea orase mai verzi? Să încurajăm o cultură a mobilității alternative, prin folosirea  bicicletei, a trotinetei, a transportului în comun, mersul pe jos.  Alături de mobilitatea alternativă, alți piloni importanți care pot ajuta crearea orașelor verzi sunt colectarea inteligentă a deșeurilor, crearea pădurilor parc urbane din interiorul orașelor, iar Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este un catalizator al acestei noi viziuni și sprijină adinistrațiile locale în acest proces de transformare prin programe derulate la nivel național. Dar este responsabilitatea unităților aministrativ-teritoriale să implementeze programe de înverzire a aerului, a orașelor și trebuie luate măsuri, chiar dacă unele dintre ele sunt nepopulare. (…)”.

În intervenția sa din cea de-a doua parte a conferinței,  pe tema soluțiilor pentru mobilitate urbană sustenabilă, ministrul a punctat:

„Traficul este principalul vinovat de poluarea din marile aglomerări urbane, chiar dacă fiecare dintre noi are impresia că poluarea pe care o generează nu are un impact deosebit asupra mediului. Dar dacă adunăm milioanele de mașini care circulă zilnic,  situația este catastrofală. Trebuie să venim cu soluții pertinente și să schimbăm mentalități, precum și atitudinea noastră, a tuturor.  Orice finanțare am avea,  orice masură  ar lua primăriile, responsabilitatea stă în mâna cetățeanului. Putem să venim cu soluții pentru transportul în comun, dar dacă de exemplu, autobuzul circulă gol, lucrurile nu pot fi remediate. Responsabilitatea stă pe umerii conducerii din fiecare UAT, pentru că pe primul loc trebuie puse problemele de mediu(…)”.