Întâlnirea ministrului Barna Tánczos cu delegația Republicii Italiene

Data publicarii : 11 May 2023

Ministrul Barna Tánczos s-a întâlnit, la data de 10 mai, cu delegația Republicii Italiene, condusă de domnul Adolfo URSO, Ministrul Întreprinderilor și „Made in Italy" și cu E.S. Alfredo DURANTE MANGONI, Ambasadorul Italiei la București.

Aceștia au discutat despre relațiile economice dintre cele două state, despre candidatura României la OCDE și procesul de aderare la Spațiul Schengen. Pe agendă s-au aflat și câteva reglementări ale Uniunii Europene în cadrul FIT for 55: Actul privind materiile prime critice/CRMA; Actul privind industria cu zero emisii nete/NZIA; Euro 7; Regulamentele privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon de la vehiculele ușoare, camionete și vehicule grele de mărfuri; Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, care amendează Regulamentul (UE) 2019/1020 și Directiva (UE) 2019/904 și abrogă Directiva 94/62/CE; Candidatura Romei pentru organizarea unei expoziții mondiale sub egida Biroului Internațional pentru Expoziții.

„Italia este un partener strategic și un prieten apropiat al României. În ultimii ani, am reușit să construim o relație bazată pe prietenie și încredere reciprocă, colaborarea bilaterală în domeniile comercial și economic continuând să se dezvolte exponențial.

Apreciem volumul investițiilor italiene și contribuția la dezvoltarea sectoarelor de excelență ale economiei românești. Cu toate acestea, credem că mai este loc de creștere a investițiilor italiene în România, mai ales în domenii precum IT, energie verde, industria siderurgică, modă sau agricultură.

De asemenea, consider că experiența companiilor italiene în dezvoltarea de proiecte cu finanțare europeană creează premisele implicării acestora cu succes în implementarea proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență al României”, a precizat demnitarul român.