Inaugurarea lucrărilor de înnisipare la lotul 5, din cadrul „Proiectului de protecție și reabilitare a litoratului românesc al Mării Negre în zona Eforie”

Data publicarii : 07 Sep 2022

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a participat la data de 6 septembrie, la Eforie Sud, la inaugurarea lucrărilor de înnisipare la lotul 5, din cadrul  „Proiectului de protecție și reabilitare a litoratului românesc al Mării Negre în zona Eforie”.

Inaugurăm astăzi acest lot care este extrem de important din punctul de vedere al protejării zonei costiere. Lucrările sunt, de fapt, lucrări de protejare a zonei de coastă, pentru că eroziunea macină încet-încet și distruge aceste zone de plajă care sunt folosite în scop turistic. Este o investiție pe termen lung, iar zeci de ani turiștii vor putea folosi aceste zone de plajă, zona costieră fiind proptejată prin aceste lucrări. Lucrările sunt unele de anvergură,  iar costurile sunt pe măsură, acestea depășesc 600 de milioane de lei. Din punctul de vedere al Ministerului Mediului, componenta de protejare a biodiversității este foarte importantă, astfel încât se vor muta speciile care trebuie protejate, temporar, și vor fi readuse după finalizarea lucrărilor. Aceste specii autohtone, caracteristice zonei, trebuie protejate și componenta este finanțată, în cadrul proiectului, tot din fonduri europene”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Lucrările de înnisipare vor dura 12 săptămâni, termenul de predare fiind ianuarie 2023. După finalizarea lucrărilor din zona, se vor crea 50 de hectare noi de plajă și aproape 3 hectare de biodiversitate, unde trăiesc specii protejate precum „Donax trunculus” și „Donacilla cornea”.

Totodată, întregul proiect va ocroti infrastructura socio-economică şi va reduce impactul negativ asupra populaţiei locale cauzate de eroziune pentru următorii 50 de ani.