Fermierii responsabili din judeţul Constanţa beneficiază de o nouă platformă comunală pentru gunoiul de grajd

Data publicarii : 16 Dec 2022

COMUNICAT DE PRESĂ                                                                        15 decembrie 2022

Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una dintre cele mai importante responsabilități ale crescătorilor de animale, dar și ale autorităților locale pentru a proteja apele din zonă de poluarea cu nitrați. Astfel, localitatea Saraiu din judeţul Constanţa oferă micilor fermieri şi gospodari din zonă posibilitatea de a depozita corect gunoiul de grajd, cu respectarea noilor recomandări ale Programului de Acțiune și ale Codului de Bune Practici Agricole.

Investiția Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) se ridică la 2.097.395 lei, sumă care acoperă amenajarea platformei și dotarea acesteia cu utilaje necesare bunei sale funcționări, din care 6,3% a reprezentat cofinanţarea UAT Saraiu, restul fiind asigurat de MMAP.

Noua platformă are o capacitate de depozitare de 1.600 de metri cubi gunoi de grajd/an, iar setul de utilaje destinate colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd constă în: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o cisternă vidanjă şi o mașină de împrăștiat.

Modul în care costurile de exploatare a platformei construite urmează a fi acoperite e stabilit de UAT Saraiu, alte avantaje ale acestei investiţii fiind înlăturarea depozitării gunoiului de grajd direct pe pământ şi aplicarea mraniţei rezultate pe terenurile agricole.

Platforma comunală a fost construită ca urmare a derulării proiectului „Controlul Integrat al  Poluării cu Nutrienți” (CIPN), prin care comuna Saraiu se alătură localităţilor Târguşor şi Mihai Viteazu din judeţul Constanţa în construirea platformelor pentru managementul corespunzător al gunoiului de grajd.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată până în iunie 2023. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.

 

DIRECȚIA COMUNICARE