Evenimentul de lansare a inițiativei „Danube Lighthouse”- una din cele patru inițiative ale noului instrument UE „Misiunea de refacere a Oceanului nostru și a apelor până în 2030”, a avut loc la București

Data publicarii : 07 Apr 2023

Evenimentul de lansare a inițiativei „Danube Lighthouse”- una din cele patru inițiative ale noului instrument UE „Misiunea de refacere a  Oceanului nostru și a apelor până în 2030”, a avut loc la București

 

Evenimentul de lansare a inițiativei „Danube Lighthouse” – componentă a noului instrument UE „Misiunea de refacere a Oceanului nostru și a apelor până în 2030” s-a realizat în cadrul proiectului EcoDaLLi și s-a desfășurat la București, la data de 3 aprilie.

Obiectivul evenimentului este acela de a contribui la construirea unui cadru adecvat pentru a reuni părțile interesate comunitare și sectoriale din regiunea Dunăre și Marea Neagră, în vederea identificării de soluții privind atingerea stării ecologice bune de mediu a ecosistemelor acvatice, refacerea diversității ecologice, precum și neutralitatea climatică.

Inițiativa Danube Lighthouse este una dintre cele patru inițiative ale noului instrument UE „Misiunea de refacerea a  Oceanului nostru și a apelor până în 2030”, care se concentrează pe protecția și refacerea oceanului și a apelor de suprafață, deziderat care va fi rezolvat prin proiecte de cercetare și inovare, prin implicarea cetățenilor și prin investiții ce țin de economia albastră. De asemenea, trebuie subliniat că noua abordare va contribui la atingerea neutralității climatice și refacerea ecosistemelor acvatice și terestre.

La eveniment au participat demnitari români, reprezentanți ai instituțiilor europene, experți naționali și internaționali.

Printre temele abordate cu ocazia acestui eveniment, s-au regăsit: cooperarea regională la nivelul bazinului Dunării și Marea Neagră privind refacerea ecosistemelor acvatice (dulcicole și marine), reducerea și eliminarea poluării, sustenabilitate și decarbonizare regională, modalități de implicare a cetățenilor Uniunii Europene.

Comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginius Sinkevičius, a transmis un mesaj celor prezenți, în care a subliniat importanța cooperării transfrontiere, a efortului susținut al tuturor factorilor implicați în proiect, pentru dezvoltarea unor metode noi care să asigure refacerea diversității ecologice.

De asemenea, au avut intervenții domnul Sebastian–Ioan Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, doamna Charlina Vitcheva, director general DG Mare, coordonatorul noului instrument UE, „Misiunea de refacerea a  Oceanului nostru și a apelor până în 2030”, domnul Lazar Comănescu, Ambasador, secretarul general al Black Sea Economic Cooperation (BSEC), doamna Birgit Vogel, secretar executiv ICPDR, precum și parteneri bulgari, reprezentați de domnul Georgi Sabev, secretar de stat,  Ministerul Agriculturii din Bulgaria.

În cadrul panelului „Sinergii și co-creare pentru implicarea cetățenilor europeni în rezolvarea problemelor de mediu ” au fost prezentate proiecte ale căror rezultate reprezintă bune practici care vin în sprijinul dezvoltării proiectului EcoDaLLI și a „Misiunii de refacere a  Oceanului nostru și a apelor până în 2030”.

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a susținut în cadrul evenimentului declarații de presă.

„Acest program face parte din inițiativele europene de naturare, de protejare a oceanelor și a apelor, în general. Tot ce înseamnă Dunăre, tot ce înseamnă dezvoltarea zonelor, dezvoltarea țărilor, a comunităților riverane reprezintă un obiectiv extrem de ambițios și important la nivelul UE.  Totodată, acest program va oferi o coordonare a activităților științifice, a programelor de finanțare și  va oferi suport financiar pentru comunitățile care vor să se dezvolte, integrându-se  obiectivele Green Deal și în obiectivele europene de renaturare, restaurare și de protejare a apelor. Suntem onorați să găzduim această lansare a proiectului la  București, ca o recunoaștere a implicării specialiștilor din România în activitatea de cercetare, de renaturare, de protejare a apelor și a zonei Deltei Dunării și Mării Negre”, a declarat demnitarul român.

La evenimentul de lansare a participat și secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Róbert-Eugen Szép.

Evenimentul, organizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și susținut de Comisia Europeană, s-a  desfășurat la Palatul Parlamentului.

Proiectul  EcoDaLLi, care se desfășoară în cadrul inițiativei Danube Lighthouse, are ca obiectiv principal centralizarea structurilor de guvernanță existente la nivelul Dunării, care propun soluțiile inovatoare pentru restaurarea ecologică, protecția și conservarea bazinului Dunării și a Deltei acestuia, în final a Mării Negre, prin intensificarea dezvoltării metodelor de inovare  în cadrul unui sistem de Laboratoare Deschise (Living Labs), prin care să fie promovate bunele practici și inovațiile, fiind susținut și integrat într-un Portal digital, complet legat de Platforma de implementare a misiunii.

Perioada de implementare a proiectului este de 42 de luni (2023-2026), are un buget de 2.684.873 euro și sunt implicați 17 parteneri și un partener asociat, din 12 țări.