"DNA-ul padurilor": grupul de elita care va avea ca misiune oprirea defrisarilor ilegale. Ce salarii vor avea angajatii

Data publicarii : 15 Jan 2016

Romania, singura tara cu paduri virgine din Europa, va avea un DNA al padurilor.

Ministerul Mediului spera sa opreasca taierile ilegale si vrea o institutie care sa-i ancheteze pe cei care distrug zonele impadurite. Ar fi vorba de un grup de elita, cu oameni bine platiti, care vor fi selectati cu atentie.

Ministrul Mediului spera ca noua institutie creata, care se va numi Garda Forestiera, va putea opri furturile si distrugerea padurilor din Romania. Zonele protejate de lege, desi reprezinta mandria Romaniei, sunt taiate fara mila si frica. Asta pentru ca legea nu se aplica, iar cei care sunt pusi sa pazeasca padurile devin de cele mai multe ori partasi. Dupa ce legea de infiintare a Garzii Forestiere va fi adoptata de Parlament, oficialii vor incepe recrutarile oamenilor.

Cristiana Pasca-Palmer, ministrul Mediului: "Este importanta integritatea profesionala a acestor oameni. Un grup de elita, un fel de DNA al padurilor."

Ministrul Mediului urmeaza sa stabileasca niste criterii de integritate pentru angajatii Garzii Forestiere. Actualul Inspectorat Silvic va fi desfiintat, dar nu toti inspectorii vor fi preluati de noua structura.

Cristiana Pasca-Palmer, ministrul Mediului: "Sa evaluam si aceste persoane care vin de la Inspectorat, ca toti sa treaca pe acelasi filtru de evaluare ca si cei veniti."

Cei care vor trece testele vor avea salarii pe masura, promite ministerul Mediului: de la 2500 de lei la 5200 lei, asa cum sunt platiti angajatii ANAF.

Legea Garzii forestiere a fost depusa in Parlament si urma sa fie adoptata anul trecut, dar a fost amanata. In schimb, a fost votata legea care prevede ca padurile sunt obiectiv strategic, iar defrisarile ilegale vor fi considerate atacuri la adresa sigurantei nationale.

Romania pierde 3 hectare de padure pe ora, iar 62 de cazuri de taieri ilegale se inregistreaza in fiecare zi. In aceste conditii, directorul general al Romsilva a fost revocat din functia de membru al Consiliului de administratie al companiei, dupa ce a fost implicat intr-un dosar al DNA de retrocedari ilegale de paduri.

Sursa: PRO TV