COMUNICAT DE PRESĂ „Ecosistem integrator de management al incendiilor pentru Prevenirea, Detectarea și Restaurarea dezastrelor de mediu’’ - ,,A Holistic Fire Management Ecosystem for Prevention, Detection and Restoration of Environmental Disasters” (TREEADS)”

Data publicarii : 08 Nov 2022

Proiectul TREEADS urmărește crearea unui sistem tehnologic unitar pentru managementul integrat al incendiilor și restaurarea pădurilor, în contextul social și ecologic în plină schimbare în care ne găsim.

TREEADS este un proiect la scară largă a UE Green Deal ce reunește un consorțiu de 47 de parteneri din 13 țări europene și Taiwan, în lupta împotriva incendiilor de vegetație.

Proiectul se bazează pe produse de ultimă generație, cu tehnologii mature și verificate (TRL ridicat) și pe ultimele inovații în domenii care acoperă toate cele trei etape ale managementului incendiilor: prevenire și pregătire împotriva incendiilor, detectare și răspuns, restaurare și adaptare. Toate aceste etape se vor regăsi într-un ecosistem, pe o platformă de management al incendiilor.

TREEADS va valorifica cunoștințele de specialitate și inițiativele UE, dar va aborda și nevoia de guvernanță proactivă, schimbarea practicilor de gestionare a pădurilor, activități de conștientizare și pregătire la nivel comunitar, în care comunitățile locale și sectoarele bioeconomiei vor juca un rol central.

Incendiile forestiere reprezintă o amenințare gravă în toată Europa, provocând daune semnificative asupra mediului și economiei. Acestea devin din ce în ce mai intense și mai răspândite ca urmare a schimbărilor climatice, a deteriorării ecosistemelor și a depopulării rurale. Schimbările climatice au crescut riscul de incendii forestiere. Sezoane mai lungi de incendiu, cu episoade tot mai frecvente, mai multe zone care devin vulnerabile, și un comportament mai extrem de incendiu sunt câteva din consecințele încălzirii globale.

Începând cu 10 august 2021, Sistemul european de informare privind incendiile forestiere a înregistrat 1.877 de incendii în UE și în afara UE. Au ars peste 600.000 de hectare de pădure. Adică de aproximativ 2,5 ori media anuală pentru perioada 2008-2020, atât din punct de vedere al numărului de incendii, cât și al pagubelor totale. În plus, cel mai recent raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu și GRID-Arendal privind incendiile de pădure prevede o creștere globală a evenimentelor extreme de incendiu cu până la 14% până în 2030.

Finanțat de Programul UE Orizont 2020, TREEADS va îmbunătăți protecția pădurilor și a comunităților, consolidând reziliența pădurilor din UE. Peste 26 de tehnologii diferite vor fi optimizate, dezvoltate și validate în implementarea TREEADS, cu rezultate așteptate, care să includă, printre altele, minimizarea impactului cauzat de incendii extreme și consolidarea experienței pentru utilizatorii finali, prin programul de instruire al proiectului.

Instrumentele și soluțiile TREEADS vor fi demonstrate și validate în condiții reale de operare în Taiwan și în șapte țări europene: Austria, Norvegia, Spania, Italia, România, Grecia și Germania. Sunt țările care au suferit cele mai multe pierderi cauzate de incendiile extinse din ultimii ani.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va fi implicat activ în campania  pilot paneuropeană al  proiectului TRYADS ca utilizator final iar din punct de vedere organziaținal va contribui permanent la activitățile de comunicare și diseminare.

Echipa de implementare a Proiectului TREEADS – Ministerul Mediului, Apelor  și Pădurilor