Accelerarea tranziției verzi – temă principală la Reuniunea informală a miniştrilor de mediu și schimbări climatice de la Stockholm

Data publicarii : 11 May 2023

Ministrul Tánczos Barna a condus delegația României la Consiliul Informal de Mediu de la Stockholm (Suedia), organizat sub egida Președinției suedeze a Consiliului UE, în perioada 18-19 aprilie.

La eveniment au participat comisarul european Virginijus Sinkevičius, responsabil pentru mediu, oceane și pescuit, miniștrii mediului și climei din UE, țările AELS (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) si reprezentanți ai mediului de afaceri.

Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte importante, precum: investiții privind asigurarea tranziției verzi, măsuri și politici privind sustenabilitatea competitivă. Sesiunile de lucru, la care iau parte și reprezentanții mediului de afaceri, au avut ca teme:

✅ Condiții, stimulente și colaborare pentru a depăși blocajele în procesul de asigurare a tranziției ecologice;

✅ Crearea de oportunități pentru comunitatea de afaceri în stoparea și inversarea pierderii biodiversității;

✅ Condiții pentru creșterea eficienței materialelor, circularității și rezilienței;

✅ Viitorul politicilor climatice europene – combinarea acțiunilor de asigurare a neutralității climatice cu competitivitatea și prosperitatea.

„Cooperarea dintre entitățile publice și private și asigurarea unor parteneriate puternice între diferiți actori reprezintă unul dintre principalele elemente care vor contribui la dezvoltarea sectoarelor economice spre realizarea tranziției către o economie verde, competitivă și durabilă. Implicarea sectorului privat este crucială (...).Dialogul dintre instituțiile guvernamentale și toate părțile interesate este un element extrem de important în ceea ce privește armonizarea cadrului legislativ pentru stabilirea unor orientări clare și concrete pentru tranziția verde. De exemplu, România a dezvoltat o schemă de ajutor de stat pentru a sprijini financiar investițiile în instalații de reciclare. Am considerat că acest aport financiar consistent, de până la 8 milioane de euro în fiecare investiție inițială, ar declanșa o mai bună colectare și sortare. De asemenea, prin Planul Național de Recuperare și Reziliență, România a investit în peste 600 de centre publice de colectare voluntară pentru toate celelalte tipuri de deșeuri reciclabile/reutilizabile care nu sunt colectate în sistem «door to door»”, a precizat demnitarul român în intervenția sa.