Metodologia de derulare a procedurii de evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice a fost aprobată astăzi, prin Hotărâre de Guvern

Data publicarii : 15 Mar 2023

COMUNICAT DE PRESĂ      

Ref:  Metodologia de derulare a procedurii de evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice a fost aprobată astăzi, prin Hotărâre de Guvern

București, 15 martie 2023

Executivul a aprobat astăzi, în ședință de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, HG pentru aprobarea Metodologiei de derulare a procedurii de evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice.

Promovarea acestui act normativ are drept scop particularizarea prevederilor H.G. nr. 1076/2004 pentru amenajamente silvice.

Actul normativ este necesar pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 22, alin. (11) din Legea nr. 46/2008, introdusă prin Legea nr. 197/2020. În acest sens, demararea procedurii de evaluare de mediu se va realiza imediat după Conferința I, astfel încât planul să se dezvolte în același timp cu derularea procedurii de evaluare de mediu și/sau evaluare adecvată, conform Directivei 2001/42/CE, în sensul eliminării posibilității de aplicare a amenajamentelor silvice înainte de parcurgerea procedurii de evaluare de mediu și de aprobarea acestora prin ordin de ministru.

Procedura de evaluare de mediu se finalizează cu emiterea actului de reglementare, amenajamentul silvic urmând a fi aprobat în Comisia tehnică de avizare în silvicultură (CTAS), ulterior emiterii avizului de mediu.

Această Hotărâre de Guvern clarifică toate etapelor necesare pentru derularea procedurii de evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice (inclusiv a necesității efectuării evaluării adecvate), a succesiunii acestora, precum și a actorilor implicați în parcurgerea lor. De asemenea, prin acest act normativ se asigură, totodată, accesul publicului la informațiile referitoare la amenajamentele silvice în cadrul procedurii de evaluare de mediu, încă de la elaborarea primei versiuni a acestora. Important este faptul că adoptarea acestui proiect de act normativ poate contribui la închiderea acțiunii de infringement declanșată de Comisia Europeană împotriva României și poate împiedica un proces împotriva țării noastre la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos.