Curățăm România, campania din școli

Data publicarii : 12 Apr 2022

Ministrul Tánczos Barna a purtat un „dialog verde” cu elevii din clasa a-XI-a, de la Colegiul Național Gheorghe Lazar din Capitală, la 6 aprilie, în cadrul campaniei „Curățăm România!”.

Ministrul le-a vorbit acestora despre colectarea separată și reciclarea deșeurilor și a răspuns la întrebările tinerilor.

„Sunteți generația cea mai receptivă și implicată în temele de mediu. Este și motivul pentru care vreau să ajung în cât mai multe școli din România pentru că voi sunteți cheia pentru schimbarea mentalităților din țara noastră. Cred în puterea voastră de a schimba obiceiurile celor din jur pentru ca România să nu mai fie în urma altor țări la capitolul deșeuri și pentru a avea o țară mult mai curată decât astăzi. Dincolo de a oferi o altă față orașelor și satelor noastre, toți trebuie să înțelegem și valoarea deșeurilor corect colectate. Și să mai înțelegem ceva: plasticul, hârtia sau orice alt deșeu nu au ce căuta în apele noastre, în pădurile noastre, în natura pe care o avem. Vă felicit pentru clubul de mediu pe care l-ați inițiat în cadrul Colegiului și mă declar un partener în acțiunile pe care vreți să le inițiați”,  a transmis demnitarul.

Elevii i-au pus ministrului mediului întrebări referitoare la cât de importantă este colectarea separată a deșeurilor în tot ansamblul eforturilor de a îmbunătăți calitatea mediului din țară, dar si la responsabilitatea producătorilor care pun pe piață produse care mai târziu ajung deseuri. În același timp, ministrul a fost întrebat și despre cum pot fi evitate situațiile în care colectarea separată în locuințe nu este continuată pe întregul flux de societățile de salubrizare care, în anumite cazuri, preiau deșeurile laolaltă.

Ministrul a precizat că o colectare eficientă a deșeurilor pornește, în primul rând, de la infrastructura de colectare si de la responsabilitatea tuturor actorilor implicați:  primării, autorități cheie în colectarea deșeurilor de la populație, producători, reciclatori și, bineînțeles,  de la populație.

La data de 7 aprilie, ministrul Tánczos Barna a continuat dialogurile verzi din școli cu o vizită la Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes" din București, unde le-a vorbit elevilor din clasa a VIII-a despre importanța, pentru societate, a colectării separate a deșeurilor și a reciclării.

„Am mare încredere că voi sunteți generația care poate schimba România în bine. În fiecare zi, indiferent de zona în care locuim, vedem în jurul nostru oameni fără respect față de mediu, în special adulți, care aruncă deșeurile pe care le produc pe stradă, în parcuri, în păduri sau pe câmpuri. Avem nevoie de ajutorul vostru pentru a îi convinge să renunțe la acest obicei și sunt convins că împreună vom reuși să transformăm România în țara pe care ne-o dorim cu toții”, le-a spus ministrul elevilor.

Aceștia au fost curioși să afle cum va funcționa noul sistem de garanție-returnare #SGR pentru deșeurile din ambalaje, care va fi implementat în România anul acesta, și i-au împărtășit ministrului experiența proprie cu colectarea separată a deșeurilor din zonele în care locuiesc. La rândul său, demnitarul le-a vorbit despre pagubele semnificative asupra mediului pe care le generează abandonarea deșeurilor în locuri nepermise.

Elevii s-au arătat încântați de informațiile primite și dornici de a se implica activ în viitoarele campanii de conștientizare din domeniul mediului.