Parcul Național Domogled-Valea Cernei – proiect pilot de creștere a nivelului de nonintervenție până la minim 75% din suprafață

Data publicarii : 10 Jan 2022

Ministrul Barna Tánczos  a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că MMAP demarează procedurile pentru creșterea nivelului de nonintervenție în parcurile naționale și naturale, până la nivelul minim de 75%, conform recomandărilor UE și IUCN. Prima arie protejată care va beneficia de creșterea suprafețelor strict protejate este Parcul Național Domogled-Valea Cernei. 

”În 2021 am lucrat foarte mult pe statisticile privind zonele de protecție și cele de dezvoltare durabilă din parcurile naționale și naturale, fiind o recomandare asumată de România la nivel european, prin Programul de Guvernare, în Strategia de Biodiversitate și în cea Forestieră. Modificarea zonării unui parc național reprezintă un proces complex, care implică inclusiv modificări normative, studii noi și implicarea tuturor entităților interesate. Trebuie să ne asigurăm că extinderea nu se face doar pe hârtie și că introducem sub protecție strictă exact ceea ce este valoros din punct de vedere ecologic. Pentru a demara acest proces, am ales Parcul Național Domogled-Valea Cernei, unul dintre cele 13 parcuri naționale ale României, unul emblematic, unde se suprapun aproape toate tipurile de arii protejate pe care le are România, având o valoare inestimabilă UNESCO. Acesta este, de asemenea, unul dintre parcurile în care, de-a lungul anilor, s-au constatat printre cele mai multe nereguli, atât de către autoritățile statului, cât și de către societatea civilă sau persoane fizice”, a precizat ministrul mediului, apelor și pădurilor Barna Tánczos.
La rândul său, Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în MMAP, a subliniat: ” În Domogled avem 48% protecție strictă și va trebui să creștem cu aproximativ 30%. Îl vom gestiona ca pe un proiect pilot, iar dacă formula se va dovedi un succes, o vom replica în restul parcurilor naționale și naturale. 2022 este anul în care va expira și termenul pentru revizuirea planului de management al Parcului, acesta fiind deci momentul optim pentru a ne îndeplini obiectivul propus.”