În Cazanele Dunării a înflorit laleaua galbenă, unică în lume

Data publicarii : 05 Apr 2016

Laleaua galbenă (tulipa hungarica) a înflorit în arealul rezervației Cazanele Dunării a Parcului Natural Porțile de Fier, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul Marian Jiplea.

Potrivit sursei citate, laleaua galbenă, specie endemică unică în lume care s-a înmulțit spontan numai pe versanții muntoși din sud-vestul țării, a devenit o atracție pentru sutele de turiști care ajung la pensiunile din Clisura Dunării.

"Laleaua poate fi observată numai de la bordul ambarcațiunilor. Fiindcă zona este foarte abruptă ea nu poate fi culeasă de iubitorii de flori. Acest lucru ne și bucură, fiindcă astfel este protejată și nu va fi pusă în pericol de dispariție", a precizat Jiplea.

Acesta a arătat că această specie este protejată prin Convenția de la Berna din 19 septembrie 1979 și prin Ordonanța de Urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naționale care trebuie conservate.

"Pentru prima oară laleaua galbenă din Cazane a fost menționată documentar în anul 1884 de botanistul ungur Vincze von Borbas în Foaia Asociațiunii Transilvania, iar în literatura de specialitate în anul 1994", a mai afirmat Jiplea.

El a mai adăugat că în legătură cu tulipa hungarica circulă și o legendă potrivit căreia demult o fetiță a fost maltratată de mama vitregă izgonită de acasă pe aceste tărâmuri, și atât de mult a plâns fetița ajunsă în această zonă, încât lacrimile ei s-au transformat în lujere de lalea galbenă.

Sursa: Agerpres