Europarlamentarii au votat pentru salvarea siturilor Natura 2000. În România, există 531 de situri Natura 2000

Data publicarii : 05 Feb 2016

Ieri, Parlamentul European a votat în favoarea unui raport prin care Comitetul de Mediu din cadrul instituţiei se opune revizuirii a 2 acte normative din domeniul conservării naturii în UE, şi anume Directivele Natura 2000 (Directiva Păsări şi Directiva Habitate). Cele 2 directive sunt cunoscute ca unele dintre cele mai solide și inovatoare legi din lume pentru protejarea animalelor, vegetației sălbatice și habitatelor naturale, împotriva presiunilor antropice și riscurilor de dispariție.

Directiva Păsări a fost adoptată în 1979, iar Directiva Habitat – în 1992. Datorită lor, Europa are în acest moment cea mai mare rețea de arii naturale protejate din lume, denumită Natura 2000. Reţeaua acoperă aproape o cincime din suprafața terestră și 4% din suprafața marină a continentului.

În România, există 531 de situri Natura 2000, care se întind pe aproximativ 23% din suprafața țării.

Până acum, cele 2 legi au permis dezvoltarea socio-economică în arealul siturilor protejate, atât timp cât activităţile umane desfăşurate nu au pus în pericol speciile şi habitatele din aceste zone.

În primăvara anului trecut, Comisia Europeană şi-a propus să revizuiască directivele, însă ONG-urile de mediu s-au opus. Reprezentanţii lor susţineau că revizuirea ar însemna slăbirea unei legislaţii care s-a dovedit extrem de eficientă şi ar favoriza corporaţiile. Peste 100 de ONG-uri au iniţiat o campanie online, prin care au cerut cetăţenilor să se alăture luptei de protejare a siturilor Natura 2000.

Ca rezultat al presiunii publice, Comitetul de Mediu din cadrul Parlamentului European a elaborat un raport de evaluare a strategiei europene de conservare a biodiversităţii, care îşi propune stoparea pierderii biodiversităţii până în 2020. În cadrul raportului, experţii recomandă respingerea propunerii de revizuire a celor 2 directive şi, în plus, crearea unei strategii europene pentru protejarea polenizatorilor naturali, reconstrucția ecologică și refacerea coridoarelor de migrare pentru speciile sălbatice, precum şi integrarea valorilor naturale în politicile publice.

În cursul zilei de ieri, aproape toţi europarlamentarii au votat în favoarea raportului, creând astfel premisele salvării Directivelor Natura 2000 şi stimulând conservarea naturii.

Sursa: mediasinfo